Στα αστέρια θα βρίσκεται από σήμερα και για ακόμα μια φορά ο ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτης, ο έμπειρος Φιοντόρ (Θεόδωρος) Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos που ταξιδεύει για πέμπτη φορά στο Διάστημα και συγκεκριμένα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) όπου θα παραμείνει 4,5 μήνες.
Ο πύραυλος Soyuz που τον μεταφέρει στον ISS εκτοξεύτηκε στις 10:13 ώρα Ελλάδας από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Μαζί του βρίσκεται ο «πρωτάρης» 43χρονος Αμερικανός αστροναύτης Τζακ Φίσερ της NASA.
Οι δύο αστροναύτες, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να φθάσουν στον ISS αυθημερόν μετά από ένα ταξίδι-εξπρές διάρκειας έξι ωρών και να παραμείνουν εκεί 136 μέρες υπό τη διοίκηση της Αμερικανίδας Πέγκι Γουίτσον.
Ο Πόντιος κοσμοναύτης και ο Αμερικανός αστροναύτης Τζακ Φίσερ
(φωτ.: NASA / Gagarin Cosmonaut Training Center / Andrey Shelepin )
Στην «παρέα» τους θα βρίσκονται επίσης ο Γάλλος αστροναύτης Τομά Πεσκέ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και ο Ρώσος Όλεγκ Νοβίτσκι. Οι δύο τελευταίοι προγραμματίζεται να επιστρέψουν στη Γη στις 2 Ιουνίου και θα τους διαδεχθούν οι Ράντι Μπρέσνικ (NASA), Πάολο Νέσπολι (ESA) και Σεργκέι Ριαζάνσκι (Roscosmos).
Ο Γιουρτσίχιν θα υποδεχθεί το Σάββατο στον ISS το φορτίο του σκάφους Cygnus της ιδιωτικής αμερικανικής διαστημικής εταιρείας Orbital ATK, το οποίο μεταφέρει και τους δύο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόρους.
Η γνωριμία με τον Τραμπ
Στις 24 Αυγούστου ο Πόντιος κοσμοναύτης θα έχει την ευκαιρία να «γνωρίσει» τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την κόρη του Ιβάνκα, που θα επικοινωνήσουν από το Λευκό Οίκο επί 20 λεπτά με τον ISS, όπως ανακοίνωσε η NASA. Η επιθυμία τους είναι να συγχαρούν την 57χρονη Αμερικανίδα αστροναύτη και βιοχημικό Πέγκι Γουίτσον, η οποία εκείνη τη μέρα θα σπάσει το τωρινό ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα των 534 ημερών, ξεπερνώντας πλέον τον Αμερικανό συνάδελφό της Τζεφ Γουίλιαμς.
Η στιγμή της εκτόξευσης
Ακόμη, θα την τιμήσουν, επειδή είναι η πρώτη γυναίκα που έχει διοικήσει δύο φορές τον ISS. Γι’ αυτό, άλλωστε παρατάθηκε η παραμονή της στον ISS, παρόλο που βρίσκεται εκεί από πέρυσι το Νοέμβριο, ενώ κανονικά ο Γιουρτσίχιν θα ήταν ο διοικητής σε αυτή τη διαστημική αποστολή. Η τηλεόραση της NASA θα μεταδώσει ζωντανά τη βιντεοκλήση του Τραμπ και της κόρης του στον ISS, στην οποία θα συμμετάσχει και ο άλλος Αμερικανός αστροναύτης, ο Φίσερ.
Το Who is who του Πόντιου κοσμοναύτη
Ο έμπειρος Γιουρτσίχιν, ο οποίος έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του «Ήρωα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας και με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, κάνει το πέμπτο διαστημικό ταξίδι του και το τέταρτο στον ISS. Είναι ο όγδοος Ρώσος κοσμοναύτης που έφθασε τα πέντε διαστημικά ταξίδια και ο δεύτερος γηραιότερος που έχει βρεθεί στο διάστημα.
Στιγμιότυπο από συνέντευξη Τύπου που είχαν δώσει οι δύο ταξιδιώτες του Διαστήματος (φωτ.: Rob Navias / NASA)
Ο Γιουρτσίχιν γεννήθηκε το 1959 στο Βατούμ της Γεωργίας από ποντιακής καταγωγής γονείς και επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός με ειδίκευση στο Διάστημα και αργότερα πήρε και ένα διδακτορικό στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Εργάστηκε στη ρωσική διαστημική εταιρεία «Energia», υπήρξε αρχιμηχανικός στα διαστημικά προγράμματα του «Διαστημικού Λεωφορείου-Mir» και το 2002 έκανε το πρώτο δεκαήμερο ταξίδι του στο Διάστημα ως κοσμοναύτης, αποτελώντας μέλος του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου Atlantis.
Το 2007 παρέμεινε 196 μέρες στο ISS, στη διάρκεια των οποίων έκανε τρεις διαστημικούς περιπάτους. Το 2010 έκανε την τρίτη του πτήση στο διάστημα, πάλι στον ISS, και στη διάρκεια της παραμονής του των 163 ημερών έκανε δύο ακόμη διαστημικούς περιπάτους. Το τέταρτο διαστημικό ταξίδι του έγινε το 2013, όταν υπήρξε διοικητής της αποστολής στον ISS και παρέμεινε επίσης 163 μέρες στο Διάστημα.
Μέχρι σήμερα έχει «περπατήσει» στο Διάστημα σχεδόν 52 ώρες, κατέχοντας την έκτη θέση μεταξύ όλων των αστροναυτών του κόσμου.
Συνολικά στο διάστημα έχει περάσει περίπου 537 μέρες και είναι σήμερα ο 13ος στον παγκόσμιο κατάλογο των αστροναυτών-κοσμοναυτών σε διάρκεια παραμονής στο Διάστημα, αλλά όταν επιστρέψει στη Γη στις 3 Σεπτεμβρίου (μαζί με τον Φίσερ και τη Γουίτσον), θα έχει ανέβει στην έβδομη θέση.