Ένα ανδρόγυνο και ένα μικρό κορίτσι, και οι τρεις να κρατούν από μία βαλίτσα, θα… βγουν από το εργαστήριο του διακεκριμένου γλύπτη και καθηγητή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Γιώργου Χουλιάρα με προορισμό το Μόντρεαλ. Το «Γλυπτό του Έλληνα μετανάστη», το οποίο φιλοτεχνείται στην Αθήνα και βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή του, θα είναι το δώρο των ομογενών στην πόλη του Καναδά που φέτος γιορτάζει τα 375 χρόνια από την ίδρυσή της.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του δραστήριου παραρτήματος Μόντρεαλ του Λυκείου Ελληνίδων. Τα αποκαλυπτήρια αναμένεται να γίνουν το καλοκαίρι.
Στις 31 Μαρτίου ολοκληρώθηκε και η συγκέντρωση των χρημάτων που απαιτούνται για την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς του γλυπτού που φτάνει τα 3 μ. ύψος και είναι φτιαγμένο από μείγμα μπρούτζου. Ήδη έχει δοθεί η σχετική άδεια από το Δήμο Μόντρεαλ για το χώρο που θα τοποθετηθεί. Αυτός δεν είναι άλλος από τον σιδηροδρομικό σταθμό Jean Talon.
«Εκεί έφταναν οι Έλληνες μετά το ταξίδι τους από το Χάλιφαξ, όπου τους έφερναν τα μεγάλα υπερωκεάνια. Από εκεί αντίκριζαν τη νέα τους πόλη στην οποία όφειλαν να προσαρμοστούν για το ξεκίνημα μιας ζωής που άρχιζε από το μηδέν», αναφέρει στον Εθνικό Κήρυκα η Ιουστίνη Φραγκούλη, γενική γραμματέας του Λυκείου Ελληνίδων, δημοσιογράφος και συγγγραφέας.
Σε σημείωμά του ο Γιώργος Χουλιάρας, ο οποίος εργάστηκε αφιλοκερδώς, αναφέρει ότι στόχος του είναι να δείξει μια συμπαγή οικογένεια, που ο ένας ακουμπάει τον άλλο περνώντας μια πύλη που συμβολίζει το πέρασμα στο Νέο Κόσμο.
Την πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων στηρίζουν η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ και το Ελληνικό Επαρχιακό Κογκρέσο του Κεμπέκ. Τα χρήματα που απαιτήθηκαν συγκεντρώθηκαν από δωρεές φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων, αλλά και συλλόγων. Επόμενος στόχος του Λυκείου Ελληνίδων, αναφέρουν οι πληροφορίες του Εθνικού Κήρυκα, είναι η δημιουργία στο Μόντρεαλ και του Μουσείου του Έλληνα μετανάστη.