Του Παναγιώτη Μπαλακτάρη
Στις 04:40 της 7ης Απριλίου 2017 η νέα αμερικανική διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ έπληξε με 59 πυραύλους Τόμαχοκ που εκτοξεύτηκαν από δύο αεροπλανοφόρα που έπλεαν στην Ανατολική Μεσόγειο, τη βάση Αλ Σαϊράτ στα δυτικά της Συρίας. Η βάση της συριακής πολεμικής αεροπορίας επλήγη καίρια και ο βομβαρδισμός αυτός ήταν απάντηση στην ευρείας εκτάσεως χρήση χημικών πριν από λίγες μέρες με 86 νεκρούς, πολλοί εκ των οποίων ήταν παιδιά.
Για να δούμε τα δεδομένα:
- Ο συγκεκριμένος βομβαρδισμός είναι η πρώτη πολεμική ενέργεια στην Συρία που διατάζει μόνος του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ως αρχιστράτηγος του αμερικανικού στρατού.
- Η εντολή για το πλήγμα ήρθε χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας.
- Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ούτε πριν από την επίθεση, ούτε μετά, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.
- Οι επιθέσεις με τους πυραύλους χαρακτηρίστηκαν «στοχευμένες», διότι δεν συνεπάγονται έναρξη ευρείας κλίμακας στρατιωτικών ενεργειών με χερσαίες δυνάμεις για παράδειγμα.
- Ο βομβαρδισμός έρχεται πέντε μέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα.
- Το πλήγμα υποστήριξαν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η ΕΕ, η Αυστραλία, η Αγγλία.
- Στο πλήγμα αντέδρασαν το Ιράν, η Ρωσία, η Βολιβία.
- Η Ρωσία όπως και η Βολιβία ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ.
- Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την Συμφωνία Ασφαλείας Αεροπορικών Επιχειρήσεων, βάσει της οποίας συντονίζονταν έως τώρα οι αεροπορικές πτήσεις στον εναέριο χώρο της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής.
- Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάχθηκαν ρητά με δηλώσεις τους υπέρ της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
- Με το πλήγμα συμφώνησε ακόμη και ο πρώην υφ. ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονυ Μπλίνκεν της διοικήσεως Ομπάμα, ο οποίος με άρθρο του στους New York Times σήμερα επιδοκίμασε το πυραυλικό χτύπημα των ΗΠΑ.
- Οι νεκροί σύμφωνα με τις ειδήσεις που έρχονται από την Συρία έχουν φτάσει τους επτά.
Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Εξ αυτών των δεδομένων συνάγονται ορισμένα συμπεράσματα. Αυτά είναι τα εξής:
- Οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει ή εν πάση περιπτώσει είχε επιτευχθεί κάποιου είδους επικοινωνία με Ρώσους αξιωματούχους πριν από την επίθεση.
- Φαίνεται επίσης ότι είχε ενημερωθεί εγκαίρως και η συριακή κυβέρνηση, εκτίμηση που επιβεβαιώνεται από το γεγονός της σχετικής απομακρύνσεως στρατιωτικών της Συρίας από την βάση πριν από το πλήγμα.
- Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήθελε να δώσει μια σκληρή απάντηση στο συριακό καθεστώς για την εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων, που σύμφωνα με τις ΗΠΑ έγινε από το καθεστώς.
- Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον τρόπο αυτόν ισχυροποιεί τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον ενόψει της επισκέψής του στη Μόσχα την Τρίτη 11 Απριλίου 2017, αφού θα έχει συζητήσεις –εάν τελικά πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση– με τους Ρώσους αξιωματούχους από θέσεως ισχύος.
- Δεν φαίνεται, προς το παρόν, πρόθεση των ΗΠΑ να εμπλέξουν χερσαία στρατεύματα σε μια ευρύτερης κλίμακας επιχείρηση στο συριακό έδαφος, αλλά περισσότερο η πυραυλική επίθεση μπορεί να χαρακτηριστεί ένα μεμονωμένο προειδοποιητικό ίσως χτύπημα.
- Η ενέργεια αυτή των ΗΠΑ έχει ως πραγματικούς αποδέκτες το Ιράν και την Χεζμπολάχ, που ως γνωστόν έχουν προσεγγίσει επικίνδυνα περιοχές, στις οποίες διακυβεύονται ζωτικά στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ.
- Συγχρόνως, όμως, το πρωινό αμερικανικό πλήγμα στέλνει σημαντικά μηνύματα όχι μόνο στη Ρωσία αλλά σε ολόκληρη την διεθνή κοινότητα, ότι θα δείχνει πλέον ένα σκληρό πρόσωπο, όταν χρειάζεται, χωρίς να ρωτάει ή να περιμένει κανέναν προτού ενεργήσει.
Σημειώνεται, ότι η Ουάσιγκτον με την ενέργεια αυτή κάνει εν τοις πράγμασιν μια στροφή στην πολιτική της στη Συρία, δεδομένου ότι η προηγούμενη διοίκηση Ομπάμα είχε αντιμετωπίσει με εφεκτικότητα τις εξελίξεις επί του συριακού εδάφους.