- Φτιάχνουμε το κανελλόζουμο και το αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι. Μέσα σε αυτό διαλύουμε τη μαγιά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι κοσκινισμένα, κάνουμε λακουβίτσα και τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά, και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Γίνεται αμέσως γιατί τη βοηθάει το ελαιόλαδο.
- Αφήνουμε σκεπασμένο το μπολ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη για περίπου 120΄, και μετά πλάθουμε ανθρωπάκια με τα χεράκια τους. Μπήγουμε τα γαρύφαλλα για ματάκια, φτιάχνουμε το στόμα και τα χέρια τους, και τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για περίπου 60΄, στη λαμαρίνα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, μέσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 50°C. Αμέσως μετά τα τοποθετούμε με σχετική απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν λίγο.
- Ψήνουμε στους 180°C για 20΄ στις αντιστάσεις σε μεσαία σχάρα.
- Μόλις τα αποσύρουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για να σφίξουν λίγο.
⇔
Η παραπάνω δοσολογία θα βγάλει 10 λαζαράκια περίπου. Επίσης έχετε υπόψη ότι μπορείτε να τα κάνετε με όποια κουλουρένια ζύμη σας αρέσει. Το σκεπτικό είναι να έχουν χεράκια σταυρωμένα και γαρυφαλλάκι, ενώ κάποιοι τα φτιάχνουν και με ποδαράκια.
- Πηγή: vimaorthodoxias.gr.