Διπλό «ναυάγιο» σε μόλις 24 ώρες στις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση και πλέον φαίνεται ότι στο αυριανό Eurogroup στη Μάλτα θα καταγραφεί απλώς η πρόοδος και δεν θα υπάρξει κάποια συμφωνία που θα επιτρέψει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
Το 5ωρο δείπνο στο πλαίσιο του Brussels Group ολοκληρώθηκε σε βαρύ κλίμα και χωρίς να βγει «λευκός καπνός» για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
Το δεύτερο «χτύπημα» αφορά στην αναβολή της τηλεδιάσκεψης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, την οποία είχε προαναγγείλει ο Ντάισελμπλουμ για χθες το βράδυ. Κυβερνητικοί παράγοντες απέδιδαν την αναβολή σε αδυναμία ενός μέλους της τρόικας να συμμετέχει και έλεγαν πως η τηλεδιάσκεψη ίσως πραγματοποιηθεί νωρίς σήμερα ή ότι μπορεί να υπάρξει δια ζώσης επαφή με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup.
Σε εξέλιξη είναι μια «διελκυστίνδα», με το ΔΝΤ από τη μια πλευρά να εμμένει για εφάπαξ μείωση το 2019 σε συντάξεις και αφορολόγητο και την κυβέρνηση από την άλλη να προσπαθεί να «διαμοιράσει» τα μέτρα και να αποφύγει το μεγάλο πολιτικό κόστος για το συγκεκριμένο έτος που θα είναι εκλογικό.
Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα σενάρια που συζητούνται με τους δανειστές και δεν διαψεύδεται από τους κυβερνητικούς παράγοντες, είναι να έρθουν μπροστά τα μέτρα που αφορούν στο ασφαλιστικό και να κρατηθεί για το 2020 η μείωση του αφορολόγητου.
Ειδικότερα, προβλέπει:
- Οι περικοπές στις συντάξεις (μέσω της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς») κατά 1% του ΑΕΠ να υλοποιηθούν το 2019.
- Η συρρίκνωση στο αφορολόγητο (επίσης 1% του ΑΕΠ) να μεταφερθεί για το 2020.
- Εάν διαπιστωθεί το 2018 ότι δεν υλοποιούνται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τα φορολογικά μέτρα θα λειτουργήσουν ως «δικλείδα ασφαλείας» και θα εφαρμοστούν το 2019.
Το συμβιβαστικό αυτό σενάριο επιβεβαιώθηκε εμμέσως πλην σαφώς από κυβερνητικό παράγοντα, ο οποίος είπε ότι «περίπου ισχύει». Άφησε δε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχει κάποια δοσολογία στις περικοπές συντάξεων-αφορολογήτου, δηλαδή όχι το 100% των συντάξεων το 2019 και όχι το 100% του αφορολογήτου το 2020.
Φαίνεται επίσης πως εξετάζεται και η εναλλακτική επιλογή να νομοθετηθεί άμεσα μετά το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας το σύνολο των μέτρων που απορρέουν από αυτή, εκτός από το θέμα των συντάξεων, το οποίο θα ψηφιστεί μόλις κλείσει η συνολική συμφωνία και το ζήτημα του χρέους.