Ξεκίνησε η ανέγερση του ιερού ναού της Παναγίας Σουμελά στην περιοχή του Ασπροπύργου (κοντά στο κέντρο της πόλης) και «θα τελειώσει ως διακονία στον Θεό και τους ανθρώπους και ως αφιέρωση στα ιδανικά πίστεως και πατρίδος». Με αυτά τα λόγια, ο μητροπολίτης Αττικής και Βοιωτίας των ΓΟΧ Χρυσόστομος μίλησε στο pontos-news.gr για το όραμα που πήρε σάρκα και οστά, δίχως να τον προβληματίζει αν θα είναι έτοιμος ο ναός σε ένα, δύο ή περισσότερα χρόνια.
«Ξεκίνησα με πολλή πίστη και είπα μια κουβέντα πριν ξεκινήσουμε: Εάν Παναγία μου αυτό είναι έργο δικό σου και θες να γίνει και δεν είναι απλή επιπόλαιη σκέψη δική μου, εσύ κανόνισε. Αν είναι να γίνει, εσύ άνοιξε τους δρόμους», αναφέρει ο μητροπολίτης Χρυσόστομος.
«Όλα ξεκίνησαν από ένα πετραδάκι», μας εκμυστηρεύεται. Τον Μάιο του 2013 ο μητροπολίτης, σε μία από τις επισκέψεις του, είχε πάει σε ένα σπίτι κι εκεί τον πλησίασε μια κοπέλα με το όνομα Ιωάννα για να του δώσει δώρο ένα πετραδάκι. Του εξήγησε πως της το είχε δώσει ο αδελφός της πριν από έναν χρόνο, κι εκείνη από τότε ήθελε να το δώσει στα χέρια του ιερέα. Τότε ο μητροπολίτης έκανε το σταυρό του, και καθώς το προσκυνούσε είπε –για πρώτη φορά δημόσια, αφού η σκέψη του για τη δημιουργία του ναού ήταν πιο παλιά– ότι αυτό θα είναι η πρώτη πέτρα για να χτιστεί ο ναός της Παναγίας Σουμελά.
Ο μητροπολίτης Αττικής και Βοιωτίας των ΓΟΧ Χρυσόστομος
Δεν άργησαν να έρθουν οι πρώτοι πιστοί οι οποίοι έμαθαν για τη δημιουργία του ναού στην περιοχή του Ασπροπύργου. Μέσα σε έναν μήνα η μητρόπολη αγόρασε το πρώτο οικόπεδο. Εμφανίζονταν διάφοροι άνθρωποι και όλοι μαζί, ο καθένας με τη δική του χορηγία, κατάφεραν να ξεκινήσουν το θεάρεστο έργο.
«Ξεκίνησα χωρίς προϋπολογισμούς, χωρίς να έχουμε κάτι στο πλάι».
Τα σχέδια έδειχναν έναν μεγάλο ναό, πράγμα που σήμαινε ότι το κόστος θα ήταν υψηλό. Τον Οκτώβριο του 2015 –με κεφάλαιο μόλις 2.000 ευρώ– ζήτησε από τους μηχανικούς να ξεκινήσουν λέγοντάς τους πως η Παναγιά θα είναι δίπλα τους. Διστακτικοί φάνηκαν οι μηχανικοί, αλλά έτσι κι έγινε. «Θαύμα, για να δει ο κόσμος ότι μέσα σε αυτήν την πνευματική κρίση, αλλά και την οικονομική, ο Θεός είναι ζωντανός», λέει, καθώς ήταν τυφλή η απόφαση και την άφησε στα χέρια της Παναγίας, που θεωρεί ότι βρίσκεται πίσω από αυτό το έργο.
Η περιοχή του Ασπροπύργου δεν είναι καθόλου τυχαία επιλογή για τον μητροπολίτη Χρυσόστομο, και αυτό διότι έχει μια άλλη, δική της ιστορία, πονεμένη. «Ο Ασπρόπυργος είναι η πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Ελλάδος», λέει. Σε αυτήν εγκαταστάθηκαν άνθρωποι που έζησαν τον πόνο, τις κακουχίες, τον εμπαιγμό και την ειρωνεία, το ρατσισμό και την ταλαιπωρία αναφέρει, τονίζοντας πως αν και δεν είναι γεννημένοι στον τόπο των προγόνων τους, θα προσπαθήσει η Εκκλησία, μέσω του ναού, να κάνει την περιοχή τόπο πνευματικό για τους Ποντίους. Το αναφέρει ως διακαή πόθο. Ταυτόχρονα έχει διακρίνει και την ευσέβεια αυτών των ανθρώπων.
Ο ναός «θα έχει μέσα την καρδιά της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού».
«Δεν είναι ο τόπος αλλά ο τρόπος με τον οποίον εμείς καταφέρνουμε να κρατήσουμε ήθη, έθιμα, παραδόσεις και ότι κληρονομήσαμε πνευματικό από τους προπάτορες», καταλήγει ο μητροπολίτης.
Η θεμελίωση και ο αγιασμός έγινε την Τετάρτη 1 Μαρτίου με κάθε επισημότητα. Όπως το θέλει η θρησκευτική παράδοση, τον θεμέλιο λίθο τον έβαλε ο επίσκοπος, ο οποίος χάραξε σε πέτρα το σταυρό με το όνομα του Χριστού. Συμβολικά, όμως, τοποθέτησε μαζί με αυτόν πέτρες από τον Πανάγιο Τάφο, τον Φρικτό Γολγοθά, το βράχο που σφραγίστηκε ο τάφος του Χριστού, και χώμα από τον τάφο της Παναγίας. Επίσης χώμα, ένα μικρό πετραδάκι και αγίασμα από την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, δώρα τα οποία έφερε στην εκκλησία ο ποδηλάτης Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Ύστερα σφράγισαν το σημείο και τοποθετήθηκε από πάνω τσιμέντο. Ο μητροπολίτης μας εκμυστηρεύτηκε ωστόσο πως το μικρό λιθαράκι που του πρόσφερε η πιστή, και ήταν το έναυσμα για να χτιστεί ο ναός, δεν μπήκε ως θεμέλιος λίθος αλλά το κράτησε ο ίδιος ως ένα σημαντικό φυλαχτό, μέχρις ότου αυτός χτιστεί και ύστερα το τοποθετήσει δίπλα από την εικόνα της Παναγίας Σουμελά.
Η θεμέλια πλάκα του ναού με ημερομηνία Παλαιού Ημερολογίου (θεμελιώθηκε την 1η Μαρτίου)
Ιστορικό γεγονός για την περιοχή το χαρακτηρίζει ο μητροπολίτης
«Αυτό το έργο θα βοηθήσει όλους τους Έλληνες», αναφέρει, και μας εκμυστηρεύεται μερικές από τις λειτουργίες που θα έχει πέρα από χώρο θρησκευτικής λατρείας. Ενδέχεται να μεταφερθούν μόνο τα γραφεία της μητρόπολης, μας λέει, αλλά πιο σίγουρο είναι το γεγονός ότι θα λειτουργούν συσσίτια για αστέγους καθώς και πλυντήρια, όπως επίσης τα γραφεία των κληρικών και του επισκόπου.
Μέσα στο ναό θα τοποθετηθεί το ιερό λείψανο της Αγίας Κασσάνδρας της Τραπεζουντίας. Συγκινητική ήταν η κίνηση της ράπτριας Δέσποινας Μουστοπούλου από την Αγία Βαρβάρα, η οποία μόλις έμαθε από την πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου» Αθηνά Σωτηριάδου για τη θεμελίωση και το αγιασμό του ναού, αλλά και το γεγονός ότι θα βρίσκεται εκεί το ιερό λείψανο της Αγίας Κασσάνδρας, έραψε χωρίς δεύτερη σκέψη φορεσιά για την Αγία και την δώρισε στο ναό.
Με τις παραδοσιακές φορεσιές συμμετείχε στην τελετή θεμελίωσης ο Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου».
«Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που στην πόλη μας θα γίνει αυτό το τόσο τεράστιο έργο», αναφέρει η πρόεδρος των «Ακριτών» μιλώντας για το σύμβολο της Ορθοδοξίας και δη των Ποντίων. Χαρούμενοι και ευχαριστημένοι είναι οι κάτοικοι για το γεγονός, ενώ ο Σύλλογος δηλώνει πως ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα στην Εκκλησία.
- Φωτογραφίες: Ιερά μητρόπολη Αττικής και Βοιωτίας / imab.gr.