Φως σε μια κρίσιμη περίοδο για την αναδιοργάνωση του εγκεφάλου ενός ανθρώπου ρίχνει έρευνα που υπογράφουν δύο ελληνικής καταγωγής επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και του Νοσοκομείου Παίδων της ίδιας πόλης. Ο καθηγητής Ακτινολογίας Χρήστος Νταβατζίκος και ο συνεργάτης του δρ Αριστείδης Σωτήρας αποκαλύπτουν πιο καθαρά από κάθε άλλη φορά τι (άκρως περίπλοκο) συμβαίνει στον αναπτυσσόμενο εφηβικό εγκέφαλο, και από τη δομική και από τη λειτουργική πλευρά.
Η αναδιοργάνωση του φλοιού του εγκεφάλου επηρεάζει τις σκέψεις, τις αποφάσεις, τα κίνητρα, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των εφήβων.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ θεωρείται ότι ανοίγει νέους δρόμους για την καλύτερη κατανόηση διαφόρων ψυχιατρικών διαταραχών, οι οποίες μπορεί να έχουν τις ρίζες τους στην εφηβική ηλικία.
Αρκετές μελέτες στο παρελθόν είχαν εξετάσει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου στους νέους, αλλά ποτέ έως τώρα δεν είχαν συσχετιστεί τόσο στενά οι απεικονίσεις του εγκεφάλου με τις βιολογικές διαδικασίες που καθοδηγούν την ανάπτυξη των εγκεφαλικών δικτύων. Οι δύο Έλληνες επιστήμονες μελέτησαν τους εγκεφάλους 934 παιδιών και νέων ηλικίας 8-22 ετών, και έτσι έριξαν φως στον τρόπο που τα νευρωνικά δίκτυα του «πλαστικού» εφηβικού εγκεφάλου αλλάζουν με συντονισμένο τρόπο, με το πέρασμα του χρόνου.
Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να μελετήσουν τη σχέση ανάμεσα στα κλινικά συμπτώματα και σε συγκεκριμένα εγκεφαλικά «μοτίβα».
«Μελετώντας τον εγκέφαλο με οδηγό τα δεδομένα βλέπουμε συστηματικές σχέσεις μεταξύ συγκεκριμένων εγκεφαλικών περιοχών, πράγμα που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τα μέρη του εγκεφάλου που μεταβάλλονται. Αυτό ανοίγει νέες “λεωφόρους” έρευνας, όσον αφορά τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει συγκεκριμένες παθήσεις, λαμβάνοντας πλέον υπόψη τον τρόπο που αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου διαταράσσονται κατά την εφηβεία», σημειώνει ο Αριστείδης Σωτήρας.