Σε ένα ανακοινωθέν που θα αναγνωρίζει ότι έχει συντελεστεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου και σε μια συμφωνία για την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των πιστωτών στην Αθήνα προσβλέπει πια μόνο η κυβέρνηση στο σημερινό Eurogroup. Ωστόσο, ακόμα και οι προσδοκίες αυτές δεν είναι εύκολο να ευοδωθούν.
Τα μεγάλα μέτωπα των αλλαγών στα εργασιακά, της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, του πακέτου πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και των «αντιμέτρων» για την περίοδο μετά το 2018 παραμένουν ορθάνοιχτα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν κατάφερε να μειώσει ούτε κατ’ ελάχιστον την απόσταση που το χωρίζει από τους δανειστές στα παραπάνω ακανθώδη ζητήματα κατά την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχώρησε την Κυριακή για τις Βρυξέλλες και θα επιχειρήσει να έχει προπαρασκευαστικές επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους πριν από τη συνεδρίαση.
Ωστόσο, ακόμα κι έτσι θεωρείται απίθανο να βελτιωθεί το κλίμα για τη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν ανοιχτά την τελευταία εβδομάδα για αδυναμία επίτευξης συνολικής συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου, προσπερνώντας και το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.
«Πάγος» και από Ντάισελμπλουμ
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε την Κυριακή στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι «η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της Μάλτας», αλλά ακόμα και αυτή η εκτίμηση θεωρείται αισιόδοξη. Στην ίδια συνέντευξη ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε «ευρωπαϊκό ΔΝΤ».
Το πρώτο βήμα για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-πιστωτών είναι η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα. Για να γίνει όμως πράξη, οι δανειστές ζητούν σαφείς δεσμεύσεις και εκ των προτέρων νομοθέτηση κάποιων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί (π.χ. εξωδικαστικός συμβιβασμός, ασυλία τραπεζικών στελεχών).
Πιο σκληρή στάση κρατάει η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία θεωρεί πως όσα άκουσε από τον Τσακαλώτο και τους συναρμόδιους υπουργούς κατά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών στο Χίλτον σε αρκετές περιπτώσεις απείχαν πολύ απ’ όσα είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Συνεπώς, για να βγάλει η Βελκουλέσκου εισιτήριο επιστροφής στην Αθήνα, χρειάζονται απτά δείγματα συμμόρφωσης προς τις επιταγές των δανειστών.