Σε μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, στο Twitter, μεταφέρθηκε η διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας. Χάκερ μπήκαν σε λογαριασμούς ΜΜΕ, πανεπιστημίων, εταιρειών, πολιτικών, κυβερνητικών υπηρεσιών, αλλά και ΜΚΟ, ανάρτησαν την τουρκική σημαία, υβριστικά σχόλια αλλά και μια σειρά από hashtags.
Έτσι, σε πολλούς λογαριασμούς, ακόμα και χρηστών που δεν έχουν καμία σχέση με τη διαμάχη, εμφανίστηκαν το #Nazialmanya (ναζιστική Γερμανία) και #Nazihollanda (ναζιστική Ολλανδία), η φράση «τα λέμε στις 16 Απριλίου», ή και βίντεο με πλάνα από ομιλίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε άλλους λογαριασμούς η εικόνα χρήστη αντικαταστάθηκε με εκείνη της τουρκικής σημαίας ή με το έμβλημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι χάκερ πρόσθεσαν και μια σβάστικα.
Ο χακαρισμένος λογαριασμός του «Forbes»
Ανάμεσα στα «θύματα» ήταν οι λογαριασμοί του τηλεοπτικού δικτύου BBC, του περιοδικού Forbes, της εφημερίδας Die Welt, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας. Στο λογαριασμό της Διεθνούς Αμνηστίας αναρτήθηκε το βίντεο με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκε και ο λογαριασμός του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.
Εντύπωση προκάλεσε και η επιλογή του τηλεοπτικού σταθμού της καθολικής Εκκλησίας, στο λογαριασμό του οποίου για λίγη ώρα εμφανιζόταν η ημισέληνος, όπως αποτυπώνεται στη σημαία της Τουρκίας.
Ο χακαρισμένος λογαριασμός του τηλεοπτικού σταθμού της καθολικής Εκκλησίας
Το Πανεπιστήμιο Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνα, τα Starbucks στην Αργεντινή και η Nike στην Ισπανία είδαν επίσης τους λογαριασμούς τους να χακάρονται, αν και βρίσκονται σε χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με την κρίση με την Τουρκία. Μέχρι και ο επίσημος λογαριασμός του Τζάστιν Μπίμπερ στα ιαπωνικά βρέθηκε στο στόχαστρο!
Οι περισσότεροι διαχειριστές των προφίλ που δέχτηκαν επίθεση κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο μισή ώρα αργότερα.