Αγαπητοί φίλοι,
Την προηγούμενη Τετάρτη (06/03) έλαβε χώρα η επίσημη παράδοση του στρατοπέδου Παύλου Μελά από τη κυβέρνηση και τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο στο Δήμο και τις τοπικές κοινωνίες. Μια παράδοση που σηματοδοτεί τη μετατροπή του στρατοπέδου σε μητροπολιτικό πάρκο με πλείστες όσες χρήσεις. Κυρίως όμως βάζει τις ράγες για τη δημιουργία, επιτέλους, του Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού!
Και λέω «επιτέλους», καθώς ευδοκίμησαν μετά από πολλά έτη οι προσπάθειες τόσο του γράφοντος όσο και του Δήμου.
Ήταν το 1998, όταν ως εισηγητής του προγράμματος Παιδείας της παράταξης «Πολίχνη – Σύγχρονη Πόλη», πρότεινα τη δημιουργία όχι ενός ακόμη λαογραφικού μουσείου με θέμα τον Πόντο, αλλά την ίδρυση ενός μουσείου που φιλοδοξούσε να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για κάθε Πόντιο. Έτσι τον Φεβρουάριο του 2003, ως αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Μετεώρων, έθεσα το ζήτημα και επισήμως στη δημοτική Αρχή. Εκπόνησα, λοιπόν, μια εισήγηση και συνακόλουθα μια μελέτη για την οργάνωση του μουσείου, την οποία κατέθεσα στο Δήμο.
Όλα αυτά τα χρόνια δήμαρχοι όπως ο κ. Ξανθόπουλος και ο κ. Παπαδόπουλος, τους οποίους και δημόσια ευχαριστώ, προσπαθούσαν να προωθήσουν το ζήτημα. Ο σημερινός δήμαρχος, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, παρουσιάζοντας ένα άρτιο, ολοκληρωμένο σχέδιο για το πρώην –πλέον– στρατόπεδο επέτυχε την απόδοσή του στους πολίτες, και με την συνδρομή του Πάνου Καμμένου φαίνεται να γίνεται πράξη το όραμα μιας ζωής.
Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος μετά την ιστορική αυτή απόφαση, και θέλω άλλη μια φορά, εκτός κατ’ ιδίαν, αλλά και δημοσίως, να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που με την απόφαση αυτή θα ξαλαφρώσουν τις ψυχές των αδικοχαμένων προγόνων μας!
Με τιμή,
Ιωάννης Λαζαρίδης
Ιστορικός / Αρχαιολόγος