Η ιστορία των ποντιακών χωριών της Γεωργίας παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 8 Μαρτίου και την Κυριακή 12 Μαρτίου στο κέντρο της πόλης αλλά και στην Καλαμαριά και τη Σταυρούπολη. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας «Χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον», πέντε νέοι που το 2012 αποφάσισαν να υλοποιήσουν ένα πολιτιστικό πρότζεκτ που θα άφηνε ιστορία. Επισκέφτηκαν 49 ελληνικά χωριά σε επτά περιοχές της Γεωργίας και κατέγραψαν ενδιαφέρουσες και συγκλονιστικές αφηγήσεις των ντόπιων Ποντίων.
Το pontos-news.gr επικοινώνησε με την υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας Ανατολή Καρυπίδου, η οποία μοιράστηκε μαζί μας τη χαρά της για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ αλλά και τις αναμνήσεις της από το μοναδικό αυτό ταξίδι.
«Δεν το περιμέναμε ότι θα περάσουμε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς το ντοκιμαντέρ μας μάλιστα είναι το μόνο που προβάλλεται τέσσερις φορές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Οι δύο γίνονται στο κέντρο της πόλης, η μία στη Σταυρούπολη και άλλη μία στην Καλαμαριά.
»Ήταν πάντα το όνειρό μου να συμμετάσχω μια μέρα στο Φεστιβάλ. Και αυτό έγινε δυνατό με το ντοκιμαντέρ μας χάρη στο ταξίδι που πραγματοποιήσαμε το 2012. Πάντα το παρακολουθούσα, και σήμερα έχω την ευκαιρία να συμμετάσχω και η ίδια μαζί με την ομάδα μου» δήλωσε η Αν. Καρυπίδου.
Όσοι βρεθούν στο Φεστιβάλ και παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού της διασποράς, που κάποτε διέπρεψε στη Γεωργία. Σήμερα οι ποντιακές κοινότητες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, και λίγοι είναι οι ποντιόφωνοι που μένουν ακόμα σε αυτές τις περιοχές. Όμως, χάρη στην προσπάθεια των πέντε νέων έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τη διατήρηση της παράδοσης και του ένδοξου παρελθόντος των ποντιακών χωριών της Γεωργίας.
«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας στη Γεωργία μού προκάλεσαν μεγάλη συγκίνηση οι κάτοικοι αυτών των χωριών. Όμως πιο πολύ με εντυπωσίασε μία τουρκόφωνη Πόντια γιαγιά που συναντήσαμε στο νεκροταφείο του χωριού Κιαριάκ στην Τσάλκα. Μας μίλησε για τη ζωή της αλλά και για τα βιώματα των συγγενών της. Βλέποντας αυτή τη γιαγιά καταλάβαινες ότι σε αυτήν την κατάσταση βρίσκονταν όλοι οι άνθρωποι που έχουν μείνει σε αυτά τα χωριά. Ο ελληνισμός σε αυτές τις περιοχές σβήνει, και είναι στο χέρι μας να μεταφέρουμε την ιστορία τους στις επόμενες γενιές» είπε στο pontos-news.gr η Ανατολή Καρυπίδου.
- Η ομάδα νέων αποτελείται από τους: Ανατολή Καρυπίδου, Μαρία Πλις, Δαμιανό Μαξίμωβ, Γεώργιο Κωστίδη και Γιάννη Ονουφριάδη.