Τραγικές εικόνες στα ελληνικά κοιμητήρια της Τάντας, μιας πόλης 100 χλμ έξω από το Κάιρο, όπου μέχρι πριν από κάποια χρόνια ζούσε, και μεγαλουργούσε, μεγάλη ελληνική κοινότητα. Το θέμα αποκάλυψε η εφημερίδα Νέο Φως Καΐρου, επισημαίνοντας ότι οι εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας έμειναν έκπληκτοι όταν βρήκαν τον ιερό χώρο να βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση.
Σκουπίδια, περιττώματα, καλαμιές και άδειες συσκευασίες φαγητών κάλυπταν όλους τους χώρους των κοιμητηρίων, και μια έντονη δυσοσμία αναδυόταν στο πέρασμα δίπλα στην οστεοθήκη.
Το δάπεδο είχε καταστραφεί από το νερό, αλλά και οι υποδομές (ηλεκτρικά, υδραυλικά) λόγω παλαιότητας χρειάζονται σημαντικές αλλαγές, τονίζει η εφημερίδα.
(Φωτ.: pyramisnews.gr)
«Η επιτροπή της κοινότητας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο στο χώρο των κοιμητηρίων να γίνουν αρκετές εργασίες, όπως: να χτιστεί καινούριος τοίχος γύρω από το κοιμητήριο, να αντικατασταθεί η εξωτερική πόρτα, να τοποθετηθεί μεταλλική οροφή που να καλύπτει τους τάφους, έτσι ώστε να μην πέφτουν τα σκουπίδια από τις γύρω πολυκατοικίες στο χώρο, και καινούρια πλακάκια παντού. Σχετική παρατήρηση έγινε και στον υπεύθυνο υπάλληλο για την κατάσταση αυτή, και θα υπάρξει συνέχεια στο διοικητικό σκέλος» σημειώνεται.
Το κόστος των εργασιών κυμαίνεται γύρω στις 350.000 αιγυπτιακές λίρες (περίπου 17.000 ευρώ).
Η επιτροπή συναντήθηκε και με τον κοπτορθόδοξο ιερέα π. Mina και τον σύμβουλο της κοπτικής Μητρόπολης Ezzat, καθώς το κοιμητήριο της ελληνικής κοινότητας Τάντας –που συγχωνεύτηκε το 1966 με την ελληνική κοινότητα Καΐρου– συνορεύει με κοπτικό ναό και κοπτικό κοιμητήριο. Λόγω της έλλειψης ελληνόφωνου ποιμνίου στην Τάντα, και κατόπιν αιτήματος από την Κοπτική Εκκλησία, ήδη από τη δεκαετία του ’70, έχει επιτραπεί η ταφή χριστιανών κοπτών στους άδειους χώρους που διαθέτει το κοιμητήριο, διαδικασία που έπαψε τα τελευταία χρόνια.
(Φωτ.: pyramisnews.gr)
«Είναι υποχρέωσή μας να συντηρήσουμε και να διαφυλάξουμε ευπρεπώς ό,τι περιουσιακό στοιχείο παραλάβαμε από τις συγχωνευθείσες κοινότητες οι οποίες μάς εμπιστεύτηκαν όλα τα υπάρχοντά τους κατά τη διάλυσή τους» τονίζει η γενική γραμματέας της ελληνικής κοινότητας Καΐρου και προϊσταμένη της Εφορείας Ναών και Κοιμητηρίων, Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.