Ένα από τα πιο παλιά ερευνητικά ερωτήματα είναι «εάν ο καφές κάνει καλό». Οι περισσότερες μελέτες τείνουν να συμφωνήσουν πως «ναι», αν και μια νέα μελέτη έρχεται να βάλει και μία ακόμα παράμετρο στη συζήτηση. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine και διαπιστώνει ότι ηλικιωμένοι με χαμηλά επίπεδα φλεγμονών –που σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε σοβαρές ασθένειες– είχαν κάτι κοινό: έπιναν καφέ.
«Όσο πιο πολλή καφεΐνη καταναλώνουν, τόσο πιο προστατευμένοι είναι απέναντι στις χρόνιες φλεγμονές» αναφέρει ο Ντέιβιντ Φέρμαν επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας, Μεταμοσχεύσεων και Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Στάφορντ. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η ομάδα προέκυψε από την ανάλυση δειγμάτων αίματος από 100 νέους και ηλικιωμένους.
Η ομάδα των ηλικιωμένων, όπως ήταν φυσικό, είχε περισσότερες φλεγμονές σε σχέση με την ομάδα των νέων. Χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, τα καρδιακά προβλήματα, ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ, όλα σχετίζονται με αυτές. «Οι περισσότερες ασθένειες που έρχονται με τη γήρανση του πληθυσμού είναι περισσότερο ασθένειες που έχουν να κάνουν με τα γονίδια που προκαλούν φλεγμονές», εξηγεί ο Ντέιβιντ Φέρμαν.
Οι ηλικιωμένοι της έρευνας που έπιναν καφέ τακτικά, ακόμα και περισσότερα από πέντε φλιτζάνια την ημέρα, είχαν χαμηλά επίπεδα φλεγμονών. «Η καφεΐνη αναστέλλει αυτό το “κύκλωμα” των γονιδίων», σημειώνουν οι ερευνητές. Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι στόχος δεν είναι να εξαφανιστούν όλες οι φλεγμονές, οι οποίες αποτελούν σημαντική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Όμως όσο ο άνθρωπος γερνάει η διαδικασία δεν είναι η ίδια όπως όταν ήταν νέος.
Κλειδί για τους ερευνητές είναι να καταλάβουν πότε οι φλεγμονές σε ένα σώμα αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο.
Σε δεύτερη φάση ο ομάδα του Ντέιβιντ Φέρμαν θα μελετήσει το ανοσοποιητικό σύστημα 1.000 εθελοντών προκειμένου να δημιουργήσει ένα εύρος αναφοράς σχετικά με τα φυσιολογικά επίπεδα και τα επίπεδα κινδύνου ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων εξαιτίας των φλεγμονών.