Όπως έχει πλέον ευρέως δημοσιευθεί, στην περιοχή Κορδελιού Θεσσαλονίκης, βρέθηκε σε βάθος 5,5 μέτρων βόμβα του Β΄ ΠΠ. Το βάρος της βόμβας εκτιμήθηκε στα 250 κιλά και πρόκειται μάλλον για κατάλοιπο του βομβαρδισμού του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, λίγο πριν από την αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σχεδιάζεται η εκκένωση της περιοχής σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων και η απομάκρυνση 60.000 κατοίκων, για λόγους ασφαλείας.
Τα προαναφερόμενα μέτρα ασφαλείας είναι και ενδεικτικά της σοβαρότητας και του κινδύνου που εγκυμονεί η επιχείρηση περισυλλογής και εξουδετέρωσης της βόμβας. Η επιχείρηση έχει αναληφθεί από την αστυνομία και κυρίως από τα ΤΕΝΞ (Τάγματα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς) του Στρατού. Το ζήτημα έχει προσλάβει τέτοια διάσταση που μοιάζει να είναι πρωτοφανές για την ιστορία του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ).
Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική, διότι οι πυροτεχνουργοί του Σώματος Υλικού Πολέμου, επιχείρησαν με απόλυτη επιτυχία σε εκατοντάδες ανάλογα περιστατικά. Χαρακτηριστικά, αντίστοιχα περιστατικά με τη βόμβα που βρέθηκε στο Κορδελιό, είναι οι δεκάδες βόμβες που εξουδετερώθηκαν κατά την διάνοιξη της εθνικής οδού και η βόμβα που βρέθηκε και εξουδετερώθηκε εντός της πόλεως της Λαμίας.
Μέχρι το τέλος του 2014 και από συστάσεως του ΕΣ, όλα τα πυρομαχικά που βρέθηκαν (βόμβες και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί), εξουδετερώνονταν από τους πυροτεχνουργούς του Σώματος Υλικού Πολέμου (ΣΥΠ). Από 1 Ιανουαρίου 2015 ενεργούν τα ΤΕΝΞ του Μηχανικού.
Το ερώτημα που ανακύπτει σήμερα, παραμονές της μεγάλης επιχείρησης που σχεδιάζεται στη Θεσσαλονίκη, είναι γιατί δεν συμμετέχουν στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση της επικείμενης επιχείρησης και οι πυροτεχνουργοί του Σώματος Υλικού Πολέμου, αυτοί δηλαδή που έχουν την εμπειρία και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία.
Το ερώτημα αυτό απευθύνεται πρωτίστως στην νέα ηγεσία του Στρατού, η οποία προφανώς και είναι καλύτερη από την προηγούμενη, αλλά και στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.
Σε μια εποχή όπου πλέον οι όροι εθνική ασφάλεια και εθνική άμυνα αποκτούν την ίδια σημασία, και σε μια χώρα που γειτνιάζει με τη διακεκαυμένη ζώνη της τρομοκρατίας, παλαιότερες στρατιωτικές ηγεσίες απαξίωσαν εκατοντάδες πυροτεχνουργούς. Ο Στρατός είναι του λαού και υπέρ αυτού υπάρχει· ανήκει δε σε όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στην αποστολή του, χωρίς αποκλεισμούς και συντεχνιακές πολιτικές ή στρατιωτικές σκοπιμότητες.
Κύριε υπουργέ, με τον προσήκοντα σεβασμό προς τον θεσμό που υπηρετείται, χρήσιμο θα ήταν στην επιχείρηση του Κορδελιού να συμμετάσχουν και οι πυροτεχνουργοί του Σώματος Υλικού Πολέμου που έχουν ανάλογη εμπειρία. Μια διεξοδική και πραγματική διερεύνηση του ζητήματος του παροπλισμού των πυροτεχνουργών του ΣΥΠ, ίσως αποκάλυπτε ένα ακόμα ζήτημα διαφθοράς!
Και φυσικά κλείστε το τηλέφωνο σε γραφικούς δημάρχους που θέλουν να γίνουν πρωθυπουργοί.
Γεώργιος Μουρουζίδης
Ταξίαρχος ε.α.