Σε… σαφάρι γκιουλενιστών και εντός των ελληνικών συνόρων έχει επιδοθεί η Τουρκία. Μετά τον καθηγητή στο μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης που δικαιώθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο για την αδικαιολόγητη απομάκρυνσή του, τώρα και δημοσιογράφοι μειονοτικών μέσων μπαίνουν στο στόχαστρο.
Το θέμα φέρνει στη δημοσιότητα ο Κωστής Φαφούτης της Καθημερινής, και όπως αναφέρει οι τουρκικές υπηρεσίες επιχείρησαν να φιμώσουν δημοσιογράφους, χρησιμοποιώντας ορολογία που περιγράφει τη Θράκη ως τελούσα υπό καθεστώς «ελληνικής διοίκησης», αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχία της Αθήνας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις 29 Ιουλίου 2016 ο Εβρέν Δέδε, Έλληνας πολίτης κάτοικος Κομοτηνής, έμαθε στο μεθοριακό σταθμό των Κήπων ότι του έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Τουρκία, ως άτομο το οποίο αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη. Εκδότης του δίγλωσσου περιοδικού Azinlikça και υπεύθυνος των ιστοσελίδων azinlikca.net και trakyadan.com, ο Εβρέν Δέδε στοχοποιήθηκε ως γιουλενιστής.
Αρχικά θεώρησε ότι αιτία είναι ο πεθερός του Αμπντουλάχ Αϊμάζ, υπεύθυνος της εφημερίδας Zaman και εξέχον μέλος της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν στη Γερμανία. Στη συνέχεια, σημειώνει η Καθημερινή, θεώρησε ότι ευθύνεται ο Ιρφάν Τσετίν, που είχε στενότατες σχέσεις με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών στη Θράκη, και ήταν εντεταλμένος με την κατάρτιση καταλόγων με τα ονόματα οπαδών του Γκιουλέν στη ζώνη ευθύνης του.
Εκτός από τον Εβρέν Δέδε στο στόχαστρο έχουν βρεθεί και οι επίσης δημοσιογράφοι Αϊντίν Μποσταντζή και Φατίχ Ναζίφογλου.
Και οι τρεις διατηρούν άριστες σχέσεις με τον Μουσταφά Σαρνίτς, πρώην γενικό πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, ο οποίος είχε αποδεδειγμένη σχέση με την κοινότητα του Γκιουλέν.
«Ενεργούντες καθ’ υπόδειξη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών»
Ο Εβρέν Δέδε προσέφυγε στην τουρκική Δικαιοσύνη για την απαγόρευση εισόδου τη χώρα, για να πάρει την απάντηση ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΜΙΤ. Επιπλέον, την 1η Αυγούστου 2016 δικαστής απαγόρευσε την πρόσβαση στις σελίδες azinlikca.net και trakyadan.com, ενώ μπλόκαρε και τους λογαριασμούς των δημοσιογράφων στα social media.
Η απόφαση βασίστηκε σε έγγραφο της Υποδιεύθυνσης Βορειοανατολικής Μεσογείου του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία συντάχθηκε από κλιμάκιο της ΜΙΤ στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής.
Σε αυτό το έγγραφο, το οποίο περιήλθε σε γνώση των δημοσιογράφων, χαρακτηρίζονται ως ενεργούντες καθ’ υπόδειξη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ τα δημοσιεύματα του Azinlikca περιγράφονται ως κείμενα που έχουν σκοπό «να νομιμοποιήσουν τους διορισμένους στο αξίωμα του μουφτή, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και άλλες δράσεις που πραγματοποιούνται υπό τον έλεγχο της ελληνικής διοίκησης».