Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Μελισσοκόμων Τουρκίας Τζαφέρ Καμπά δήλωσε πως το μέλι καστανιάς είναι ωφέλιμο για λοιμώξεις του αναπνευστικού και πρέπει να λαμβάνεται ως φάρμακο κάθε μέρα, και την ίδια ώρα πρωί-μεσημέρι-βράδυ, για να τονωθεί η άμυνα του οργανισμού.
Μιλώντας σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Anadolu, υποστήριξε ακόμη ότι το μέλι καστανιάς, λόγω ποιότητας και συστατικών, είναι καλύτερο από το φημισμένο μέλι που καλλιεργείται στο Άνζερ.
Ο Καμπά, αφού υπογράμμισε ότι έχουν γίνει έρευνες για το μέλι καστανιάς σε διάφορα σημεία του κόσμου, πρόσεθεσε ότι «αυτό το μέλι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι πολύ σημαντικό και το σκούρο χρώμα του. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι δρα ως φάρμακο σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως ο βήχας. Είναι ωφέλιμο και σε άλλες αρρώστιες».
Ο Τζαφέρ Καμπά
Τόνισε επίσης ότι στην Τουρκία το μέλι το καταναλώνουν κυρίως το πρωί, στο πρωινό. «Η κατανάλωση μελιού καστανιάς είναι πολύ διαφορετική στην Τουρκία και τον Εύξεινο Πόντο», είπε και εξήγησε: «Τρώμε μέλι μόνο το πρωί, αλλά οι γιατροί λένε να τρώμε το πρωί, πριν από το πρωινό, και το βράδυ πριν από τον ύπνο. Πρέπει να καταναλώνεται την ίδια ώρα και η δοσολογία είναι ένα κουταλάκι του γλυκού. Εμείς οι Τούρκοι, όμως, το τρώμε το πρωί με βούτυρο».