Το ήδη δύσκολο Brexit γίνεται ακόμα πιο δύσκολο για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με το οποίο ξεκινά η διετής διαδικασία του διαζυγίου, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.
Η βρετανική Δικαιοσύνη απέρριψε το επιχείρημα η πρωθυπουργός μπορεί να επικαλεστεί τις εκτελεστικές της εξουσίες, γνωστές ως «βασιλικό δικαίωμα», προκειμένου να απλουστεύσει τις διαδικασίες εξόδου.
Οι οκτώ στους δέκα δικαστές ψήφισαν υπέρ της ανάγκης έγκρισης από το κοινοβούλιο. Ωστόσο απέρριψαν τα επιχειρήματα ότι έγκριση θα πρέπει να δοθεί και από τα νομοθετικά σώματα της Βόρειας Ιρλανδίας, της Σκωτίας και της Ουαλίας. «Το δημοψήφισμα είναι μεγάλης πολιτικής σημασίας, αλλά η Κοινοβουλευτική Πράξη που το επικύρωσε δεν έλεγε ποιο θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Ντέιβιντ Νιούμπεργκερ.
Ο γενικός εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ κάνει δηλώσεις έξω από το κτήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου (φωτ.: EPA / Andy Rain)
Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι η χώρα συνεχίζει να θέλει το Brexit – στη Βρετανία έχει ήδη φουντώσει η συζήτηση σχετικά με το αν γίνεται να αλλάξει η πορεία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν αλλάζει τίποτα στο χρονοδιάγραμμα. Το άρθρο 50 θα ενεργοποιηθεί πριν από το τέλος Μαρτίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Από τη Μάλτα, η οποία αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, Λούις Γκρετς, δήλωσε στο Reuters ότι το Λονδίνο θα προετοιμάσει ένα σύντομο νομοσχέδιο προς έγκριση. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε αργότερα και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Το νομοσχέδιο «θα υιοθετηθεί εγκαίρως», είπε μιλώντας σε βουλευτές.