Είναι κυριολεκτικά ο ναός της Τέχνης, αφού μέσα στους τοίχους της κρύβονται θησαυροί: Χιλιάδες τόμοι βιβλίων, εκδοτικά «κοσμήματα» και σπάνιες εκδόσεις, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό. Όλα αυτά δηλαδή τα… δομικά στοιχεία προκειμένου να ενισχυθεί η καλλιτεχνική εκπαίδευση στο πεδίο της Ιστορίας της Τέχνης.
Η Βιβλιοθήκη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, η αρχαιότερη (και μεγαλύτερη) βιβλιοθήκη εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, φέτος συμπλήρωσε 180 χρόνια ζωής και τη Δευτέρα εγκαινίασε τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στο νέο κτήριο της οδού Πειραιώς, παρουσία και του Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο χώρος, ο οποίος είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από τον προηγούμενο, βρίσκεται μέσα στο παλιό εργοστάσιο των υφαντηρίων «Σικιαρίδη». Σε σχέδια της Σουζάνας και του Δημήτρη Αντωνακάκη, έχει πωρόλιθο και γυμνό μπετό, δύο στοιχεία τα οποία συνυπάρχουν αρμονικά με τους ακατέργαστους μαρμάρινους όγκους. Οι μελέτες λειτουργίας των χώρων, η σχεδίαση αλλά και η μετεγκατάσταση της βιβλιοθήκης έγιναν με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
(Φωτ.: Πρυτανεία ΑΣΚΤ)
Στα 4.780 τετραγωνικά της βιβλιοθήκης φιλοξενούνται 64.000 τόμοι βιβλίων, 410 τίτλοι περιοδικών (εκ των οποίων οι 65 είναι ενεργοί), 5.000 τόμοι οπτικοακουστικού υλικού, αλλά και μια σπάνια συλλογή παλιών και πολύτιμων βιβλίων. Ακόμα, υπάρχει και μια ψηφιακή συλλογή αποτελούμενη από 12 βιβλία και 19 περιοδικά, αλλά και μια μεγάλη σύνθεση από 500 χαρακτικά έργα, κάποια από τα οποία είναι ανεκτίμητης αξίας. Τα έργα αυτά θα φιλοξενηθούν στο υπόγειο του οικοδομήματος.
Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή σε όλους και δεν απευθύνεται μόνο στους φοιτητές και τους καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών.
Στο ισόγειο υπάρχει ένα μικρό αμφιθέατρο 80 θέσεων, η ψηφιακή βιβλιοθήκη, βιβλιοστάσια αλλά και ένα αναγνωστήριο. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν και πάλι βιβλιοστάσια, αναγνωστήρια, αλλά και ένα όμορφο αίθριο με μαρμάρινα τραπέζια. Στο δεύτερο όροφο φιλοξενείται η πλούσια βιβλιοθήκη/αρχείο του διακεκριμένου ιστορικού Τέχνης Χρήστου Ιωακειμίδη, αλλά και μια αίθουσα συνεδριάσεων.
(Φωτ.: Πρυτανεία ΑΣΚΤ)
Εκτός από το 2017, κομβική ημερομηνία για τη Βιβλιοθήκη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών θεωρείται το 1930, καθώς τότε πήρε την οριστική της μορφή. Με αφετηρία το 1837 οπότε και ιδρύθηκε το Βασιλικό Σχολείο των Τεχνών, το 1863 η βιβλιοθήκη ξεχωρίζει από τις άλλες συλλογές, ενώ το 1910, στο διαχωρισμό της περιουσίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα καλλιτεχνικά βιβλία εντάσσονται στις συλλογές του Σχολείου Καλών Τεχνών.
- Η Βιβλιοθήκη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Μοσχάτο) προσωρινά λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή 8:30-15:00.