Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), που στηρίζει την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και το αριστερό ΑΚΕΛ, τοποθετήθηκαν θετικά στο αποτέλεσμα της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης όμως επέκριναν έντονα τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του.
Για αποτυχία και φιάσκο με «δυσμενέστατες συνέπειες για την ελληνοκυπριακή πλευρά». έκανε λόγο το ΔΗΚΟ. Η τουρκική πλευρά, πρόσθεσε, πέτυχε να διασφαλίσει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με πενταμερή σύνθεση, «χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία».
Επίσης, το ΔΗΚΟ υποστηρίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε «επιπρόσθετες υποχωρήσεις, στην πτυχή της διακυβέρνησης, υποκύπτοντας στον εκβιασμό της τουρκικής πλευράς», που προσήλθε με εξαιρετικά αδιάλλακτες αξιώσεις στη διακυβέρνηση και στο περιουσιακό». Κατά το ΔΗΚΟ, «το δήθεν αντάλλαγμα για όλα τα πιο πάνω, ήταν ένας χάρτης, που δεν ικανοποιεί κανένα από τα κριτήρια του εδαφικού και είναι ακριβώς ο ίδιος με εκείνο του Μον Πελερέν, για τον οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε τότε να αποχωρήσει».
Χαιρετίζει ωστόσο τη στάση της Αθήνας, έναντι των απαράδεκτων αξιώσεων της Άγκυρας για διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων και παραμονή του κατοχικού στρατού, μετά τη λύση του Κυπριακού.
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς κάνει δηλώσεις στην έδρα του ΟΗΕ, στη Γενεύη (φωτ.: ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)
Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση αναφέρει ότι από το τετραήμερο των διαβουλεύσεων στη Γενεύη δεν υπήρξε οποιοδήποτε «ουσιαστικό όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά αντίθετα υπήρξαν πρόσθετα οφέλη για την τουρκοκυπριακή πλευρά». Προσθέτει πως, στα θέματα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων δεν υπήρξε καμιά πρόοδος, ενώ ο χάρτης που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά και δεν έγινε αποδεκτός, δεν αποτυπώνει κανένα από τα κριτήρια, τα οποία είχαν τεθεί στο Μον Πελερέν, ούτε έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για τα θέματα του εδαφικού.
Χαιρετίζει επίσης την ξεκάθαρη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων και καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να συμπορευτεί με την θέση αυτή.
Το αποτέλεσμα της Διάσκεψης στη Γενεύη, κατέδειξε πως ήταν «βεβιασμένη και λανθασμένη η απόφαση για σύγκληση της, χωρίς προηγούμενα να υλοποιηθούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
Η πρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη», ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, δήλωσε ότι αποχώρησε από τη Γενεύη, «καθώς η όλη διαδικασία νοσούσε και υπήρχε υποβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου, και όχι γιατί δεν συμφωνούσε με το συγκεκριμένο χάρτη». Διευκρίνισε, ότι διαφωνούσε με την όλη φιλοσοφία της κατάθεσης χαρτών από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ εκτίμησε πως ο χάρτης, που έδειξαν στο Εθνικό Συμβούλιο «δεν ήταν ο ίδιος που κατατέθηκε τελικώς».
Τι απαντά ο Αναστασιάδης
Ο Κύπριος πρόεδρος, σχολιάζοντας τις σε βάρος του επικρίσεις και κατηγορίες, δήλωσε: «Δεν μπήκα ποτέ σε διαδικασία αντιπαράθεσης με τα πολιτικά κόμματα, η όποια κριτική ασκείται είναι καλοδεχούμενη, εναπόκειται στο λαό να κρίνει».