Ιστορική εκκλησία των Ασσυρίων στη Σανλιούρφα της Τουρκίας, μιας πόλης όπου εξαφανίζονται συστηματικά αιώνες τώρα τα ίχνη Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, χρησιμοποιείται πλέον ως δημοτικό πολιτιστικό κέντρο και έδρα της Ισλαμικής Σχολής του τουρκικού Πανεπιστημίου Χαράν.
Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Παύλου που μέχρι το 1924, οπότε οι Ασσύριοι έφυγαν για το Χάλεπι, έσφυζε από ζωή.
Οι ντόπιοι αποκαλούν το οίκημα «εκκλησία Regie» –γιατί η τουρκική καπνοβιομηχανία και εταιρεία αλκοολούχων ποτών Tekel, το είχε χρησιμοποιήσει κάποτε ως εργοστάσιο καπνού. Την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το εργοστάσιο ονομαζόταν Regie Tobacco Company και κρατικοποιήθηκε το 1925. Η εκκλησία των αποστόλων Πέτρου και Παύλου χρησιμοποιούνταν για δεκαετίες ως αποθήκη σταφυλιών. Το 2002, μετονομάστηκε σε Kemalettin Gazezoglu Cultural Center, λόγω του κυβερνήτη της πόλης.
Άποψη της πανέμορφης εκκλησίας (φωτ.: AINA)
Η Τουρκία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ασσυριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΙΝΑ, έχει χρησιμοποιήσει την ιστορική εκκλησία για πολλούς διαφορετικούς λόγους, εκτός από αυτόν που θα έπρεπε, δηλαδή ως χριστιανικό ναό.
Η Σανλιούρφα ή Ούρφα έχει μείνει γνωστή στην ιστορία με πολλά ονόματα. Για λίγο καιρό ονομαζόταν ως Αντιόχεια η επί Καλλιρρόης. Την περίοδο του Βυζαντίου μετονομάστηκε σε Ιουστινούπολη. Όμως από τον πρώτο καιρό της τουρκικής κυριαρχίας ήταν γνωστή ως Έδεσσα, δηλαδή με το όνομα που της έδωσαν το 304 π.Χ. οι Σελευκίδες.
Η πόλη δεν υπήρξε σημαντική μόνο για τους Έλληνες και τους Ασσύριους αλλά και για τους Αρμένιους, αφού στην Σανλιούρφα πιστεύεται ότι εφευρέθηκε το αρμενικό αλφάβητο.
Σήμερα, κατοικείται μόνο από μουσουλμάνους, καθώς οι χριστιανικοί λαοί υπέστησαν γενοκτονία πολλές φορές από τότε που οι Τούρκοι έφτασαν από την Κεντρική Ασία στην Ανατολία και τη Μεσοποταμία, τον 11ο αιώνα.