Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι στο Πέραμα, μια μικρή παραλιακή πόλη της Αττικής συχνά συνδεδεμένη με αρνητικές εικόνες και ειδήσεις, εννιά χρόνια τώρα συντελείται ένα μικρό αθλητικό θαύμα, αποτέλεσμα συνεργασίας και πολύ κόπου ενός Μικρασιάτη παγκόσμιου πρωταθλητή, δεκάδων αθλητών και των οικογένειών τους; Κι όμως, σε αυτή την ξεχασμένη από την πολιτεία γωνιά της Αττικής έχει δημιουργηθεί φυτώριο πρωταθλητών στην πολύπλευρη πολεμική τέχνη του ζίου ζίτσου (ju-jitsu), από όπου οι διακρίσεις για την Ελλάδα έρχονται βροχή σε όλες τις διοργανώσεις!
Ψυχή και κινητήριος δύναμη του Αθλητικού Πολιτιστικού Οργανισμού Περάματος «Μαύροι Ιππότες», πρωταθλητή συλλόγου Ju-Jitsu για το 2016, είναι ο 37χρονος σενσέι Μόρφης Καρνέσης.
Με καταγωγή από την Σμύρνη και ρίζες στο Φανάρι, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο ζίου ζίτσου και το παγκράτιο –αναγνωρισμένος προπονητής Γ.Γ.Α., και κάτοχος μαύρης ζώνης 5 νταν στο ζίου ζίτσου, μαύρης ζώνης 5 νταν στην αυτοάμυνα (self defence) και μαύρης ζώνης ένα νταν στο σίτο ρίου καράτε (shito ryu karate)– χρησιμοποιώντας παιδαγωγικές μεθόδους, απαλλαγμένες από τη γνωστή λεκτική βία που επιλέγουν πολλοί προπονητές σε διάφορα αθλήματα, έχει καταφέρει να απογειώσει το εξαιρετικό δυναμικό των αθλητών του, πολλοί από τους οποίους στελεχώνουν την Εθνική Ομάδα του αθλήματος.
Οι αθλητές που διακρίθηκαν στο Acropolis International Ju-Jitsu Open Championship 2016 στις ηλικίες -12 και -15
Δύο χρόνια στην κορυφή
Τελευταία επιτυχία των «Μαύρων Ιπποτών», μετά τα μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα -18 (4 χάλκινα μετάλλια, μία 5η θέση και μια 7η θέση), τον Σεπτέμβριο, στη Γερμανία, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα -15 (3 χρυσά, 3 ασημένια, 4 χάλκινα) και το Βαλκανικό Πρωτάθλημα (2 χρυσά, 4 ασημένια, 1 χάλκινο), στην Κύπρο, ήταν η κατάκτηση της πρώτης θέσης και στο Acropolis International Ju-Jitsu Open Championship 2016, που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Άνω Λιοσίων.
Οι πρωταθλητές Αργύρης Στάθης, Σταυρούλα Σπυριδάκη, Αντώνης Σπυριδάκης, Βαλαντούλα Μέρμηγκα, Βασίλης Αναστασάκης
και Μανώλης Μπαρμπέρης με τον προπονητή τους στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα -18 στη Γερμανία
Οι αθλητές του συλλόγου έφυγαν από το ολυμπιακό κέντρο με 116 μετάλλια, 41 χρυσά, 32 αργυρά και 43 χάλκινα, έχοντας αγωνιστεί σε τρία συστήματα (fighting, duo, ne-waza systems) με αντιπάλους από 85 συλλόγους (1.421 αθλητές). Τη δεύτερη θέση στη διοργάνωση κατέκτησε ο σύλλογος Τιτάνες με 92 μετάλλια και στην τρίτη θέση τερμάτισε ο σύλλογος Λεύκαρος με 50 μετάλλια.
Μια… συνηθισμένη προπόνηση
Επόμενος στόχος των Μαύρων Ιπποτών είναι το 16ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ζίου Ζίτσου 2017 που θα διεξαχθεί το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Ιανουαρίου (Α’ Μέρος) και το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου (Β’ Μέρος) στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Άνω Λιοσίων. Ο Μόρφης Καρνέσης, ενόψει του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος και για να προετοιμάσει ακόμα καλύτερα τους αθλητές του διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο fighting με προσκεκλημένο τον Πέρσι Κούνσα, παγκόσμιο πρωταθλητή 2012-2015.
Στην ίδια λογική, «για την περαιτέρω κατάρτιση των παιδιών μας», είναι και τα κατασκηνωτικά προγράμματα που διοργανώνει ο πρωταθλητής σύλλογος τα τελευταία δύο χρόνια, παρουσία του επίκουρου καθηγητή του τζούντο στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης Γιώργου Ζαγγελίδη και άλλων σπουδαίων αθλητών όπως ήταν φέτος ο πρωταθλητής Ευρώπης στο Brazilian Ju-Jitsu (’12, ’14, ‘15) και Νο2 στην παγκόσμια κατάταξη Ηλίας Παυλάκης.
Το μυστικό της επιτυχίας
Εκείνο όμως που κάνει τον Αθλητικό Πολιτιστικό Οργανισμό Περάματος «Μαύροι Ιππότες» να ξεχωρίζει δεν είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματά του ή η συμμετοχή όλο και περισσότερων αθλητών του στην Εθνική Ομάδα, αλλά ο τρόπος που χτίζονται οι σχέσεις μεταξύ προπονητών και αθλητών. Παντρεμένος με την επίσης προπονήτρια του ζίου ζίτσου Μαρία Τσαγαλά και ως πατέρας δίδυμων αγοριών, ξέρει να δουλεύει καλά με την ψυχολογία των παιδιών αλλά και των ενήλικων αθλητών που επίσης διαπρέπουν στις διοργανώσεις.
Με την καθημερινή τριβή έχει δημιουργηθεί οικογενειακή σχέση και οι προπονητές έχουν πάψει να είναι προπονητές και έχουν γίνει εάν όχι γονείς, σίγουρα μεγάλα αδέρφια. Τα παιδιά έχουν σωστά πρότυπα, μακριά από ουσίες, μαθαίνουν να αγωνίζονται έντιμα κάνοντας ακόμα πιο σπουδαίες τις νίκες τους.
Το ευ αγωνίζεσθαι είναι απαράβατος κανόνας και γίνεται πράξη σε αυτή τη σχολή!
Φυτώρια πρωταθλητών αυτού του επιπέδου, παρά τη δεινή οικονομική θέση της χώρας, εγγυώνται ότι το ελληνικό ζίου ζίτσου θα συνεχίσει να διαγράφει ανοδική πορεία στον παγκόσμιο χάρτη των πολεμικών τεχνών, μέχρι τελικά να αναγνωριστεί και ως ολυμπιακό άθλημα. Ευχή όλων όσοι δίνουν μάχες στο τατάμι.
Καλή επιτυχία!
Κείμενο: Πόπη Παπαγεωργίου
* Όλες οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες του άρθρου από τους πρωταθλητές Ελλάδας στο ζίου ζίτσου για το 2016, εκτός εάν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.