Μεγάλη μέρα ήταν η χθεσινή για την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, καθώς ανακοινώθηκε η καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας. Πανηγυρίσαμε, νιώσαμε εθνική υπερηφάνεια αλλά σήμερα είναι μια άλλη μέρα.
Τα πράγματα φαίνεται να μην είναι και τόσο ξεκάθαρα, αφού ήδη διατυπώνονται ενστάσεις για την πατρότητα της ιδέας.
Οι πρώτες αντιδράσεις για το περιεχόμενο της απόφασης της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς της ελληνικής Βουλής ήρθαν από τον Γιάννη Κορινθίου, πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και εμπνευστή της ιδέας για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά και από τον αναπληρωτή τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Σάββα Αναστασιάδη που είχε πρωτοστατήσει τότε στις σχετικές διαδικασίες από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης.
Γιατί έχουν ενοχληθεί οι ομογενείς
Όπως σημειώνει στο μπλογκ του ο Γιάννης Κορινθίου απευθυνόμενος στον Τέρενς Κουίκ, «για την ιστορία και για του λόγου το αληθές, Κύριε Υφυπουργέ, σας αναφέρω ότι η ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού προτάθηκε το 2014 στην Ελληνική Βουλή (14 Οκτωβρίου και 17 Δεκεμβρίου) μόνο από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και στηρίχτηκε από όλους τους Έλληνες της Ιταλίας, από τη Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας από την Ορθόδοξη Μητρόπολη Ιταλίας και από 200 Δήμους της Ελλάδος σε στενή συνεργασία με την ΚΕΔΕ.»
Από την εκδήλωση «Ελληνισμός και Φιλελληνισμός σήμερα» που διοργάνωσε η Ομοσπονδία ελληνικών κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) στην Accademia dei Lincei το 2014, παρουσία του Σάββα Αναστασιάδη
Αφορμή για την αντίδραση του πρώην προέδρου της Αδελφότητας ήταν η τελευταία παράγραφος του δελτίου Τύπου του ΥΠΕΞ, όπου υπήρχε η εξής επισήμανση: «Για την ιστορία αναφέρω ότι η ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας στήριχθηκε και από τους Ελληνόφωνες της Κάτω Ιταλίας. Αυτοί κι αν δεν κάνουν αγώνα για την ελληνική γλώσσα». Η ίδια παράγραφος προκάλεσε και την αντίδραση του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη, ο οποίος αν και χαιρετίζει την εξέλιξη επισημαίνει ότι το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από αλλού.
Ο βουλευτής σημειώνει ότι το θέμα οδεύει προς επίλυση «με καθυστέρηση 2 ετών, αλλαγή 4 ημερομηνιών ως Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και παλινωδίες μεταξύ νομοθετικής ρύθμισης ή έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ)». Εκφράζει δε αμφιβολία ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου οι διαδικασίες για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Σάββα Αναστασιάδη.
«Για την αποκατάσταση της αλήθειας που φαίνεται να μην γνωρίζει ο κ. Κουίκ, υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας κατατέθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, το καλοκαίρι του 2014 από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας και έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Στη συνέχεια, κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες για την καθιέρωση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο εσωτερικό της χώρας, που είναι προϋπόθεση για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας, αλλά λόγω των πολιτικών εξελίξεων και της αλλαγής της Κυβέρνησης, η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε. Με καθυστέρηση 2 ετών, αλλαγή 4 ημερομηνιών ως Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και παλινωδίες μεταξύ νομοθετικής ρύθμισης ή έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), το θέμα φαίνεται να οδεύει προς επίλυση. Παρά την θετική εξέλιξη, θεωρούμε πολύ φιλόδοξο το στόχο, έως την 9η Φεβρουαρίου 2017 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας».