Σε Έλληνες –Πόντιους και μη– που διαμένουν στην Ευρώπη θα διδάσκεται στο εξής, εξ αποστάσεως και μέσω του διαδικτύου η ποντιακή διάλεκτος, μετά το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράφτηκε σήμερα το μεσημέρι στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) μεταξύ του τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος, του Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ).
Ουσιαστικά πρόκειται για επέκταση της συνεργασίας που υλοποιείται εδώ και περίπου δύο μήνες από το ΠΑΜΑΚ και τους Πόντιους εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται η διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου σε τμήματα που λειτουργούν εντός του πανεπιστημίου. Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από σημαντικό αριθμό Ελλήνων της Ευρώπης, κυρίως νέων σε ηλικία ανθρώπων, η Ομοσπονδία Ποντίων Ευρώπης ζήτησε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα κι έτσι η συμφωνία επεκτάθηκε κι έγινε τριμερής.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των τριών φορέων, καταβάλλεται προσπάθεια τα μαθήματα να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, και σε πρώτη φάση η διάρκειά τους θα είναι 6-9 μήνες. Μετά το πέρας τους οι διδασκόμενοι θα δώσουν εξετάσεις προκειμένου να πιστοποιηθούν.
Δικαιολογημένη η χαρά του Αντώνη Παυλίδη και του Αχιλλέα Ζαπράνη για την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας
Τα μαθήματα θα γίνονται μέσω διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή όλοι οι διδασκόμενοι από το σπίτι τους ή από κάποιον ποντιακό σύλλογο θα παρακολουθούν την ίδια ώρα τον διδάσκοντα και θα μπορούν να επικοινωνούν μαζί του αλλά και μεταξύ τους. Οι διδάσκοντες θα είναι μέλη του Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών και θα παραδίδουν τα μαθήματα από χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.
Οι επόμενοι στόχοι
Οι εμπλεκόμενοι στη σπουδαία προσπάθεια, πριν ακόμα ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή της, έχουν ήδη θέσει και τον επόμενο στόχο: από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά να ξεκινήσουν μεταπτυχιακές σπουδές στην ποντιακή διάλεκτο. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία έδρας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τη μελέτη της ιστορίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής.
Όλες αυτές οι προσπάθειες γεμίζουν το οπλοστάσιο για την επίτευξη του μεγάλου στόχου των Ποντίων απανταχού της Γης, τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, τόνισαν οι ομιλητές.
«Οι διάλεκτοι αποτελούν πολιτιστικό πλούτο για μια χώρα και θα πρέπει ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί για να τις διασώσει. Σε ό,τι αφορά το θέμα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, θέλω να τονίσω ότι η λέξη δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού. Η αναγνώριση των γεγονότων όπως συνέβησαν, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την καλή γειτονία μεταξύ των δύο λαών», τόνισε κατά την παρουσίαση της συνεργασίας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης.
Ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ανέστης Οσιπίδης υπογράφει τη συμφωνία
«Η ποντιακή διάλεκτος πρέπει να διασωθεί και να την γνωρίσουν οι απόγονοι τρίτης και τέταρτης γενιάς των προσφύγων που διαμένουν στο εξωτερικό και δεν έχουν τη δυνατότητα συχνής επικοινωνίας με τους παππούδες τους. Η συνεργασία μας δίνει όραμα στην ποντιακή νεολαία, στην οποία πρέπει να μεταλαμπαδευτεί η ποντιακή διάλεκτος», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ανέστης Οσιπίδης.
Ιστορική μέρα την χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνης Παυλίδης, σημειώνοντας ότι αυτή την περίοδο γίνονται ποιοτικά άλματα για τον ποντιακό ελληνισμό.
«Αποτελεί χαρά και μέγιστη τιμή μας που η συνεργασία μας επεκτείνεται στους Πόντιους της Ευρώπης. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει όραμα αλλά και την τεχνογνωσία. Βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος. Θέλει δουλειά, και υποσχόμαστε να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Η παράδοση είναι η ψυχή μας και οι διάλεκτοι αποτελούν στοιχεία της παράδοσης. Πλέον οι δυνατότητες που έχουμε πολλαπλασιάζονται και δημιουργείται πεδίο δόξης λαμπρό μπροστά μας», σημείωσε ο Αντώνης Παυλίδης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου σε Έλληνες του εσωτερικού που τρέχει από τον περασμένο Οκτώβριο, τονίζοντας ότι οι 670 αιτήσεις ενδιαφερομένων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
Η αναμνηστική φωτογραφία μετά την ολοκλήρωση της τελετής
Μιλώντας για το πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Κώστας Ανθόπουλος, είπε πως το παρακολουθούν 360 άτομα που χωρίστηκαν σε δώδεκα τμήματα.
Πολλοί από τους διδασκόμενους είναι νέοι σε ηλικία, και αρκετοί μη ποντιακής καταγωγής.
«Τα μηνύματα που έχουμε λάβει είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε τη δημιουργία θεματικών ενοτήτων, όπως για την ποντιακή διατροφή, τη διδασκαλία του ζητήματος της Γενοκτονίας στο εκπαιδευτικό σύστημα κ.ά.».
«Ανθελληνική θέση η άρνηση της Γενοκτονίας»
Στην παρουσίαση της συμφωνίας συνεργασίας παρευρέθηκε και ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, τον οποίο ο Αντώνης Παυλίδης προσφώνησε ως τον άνθρωπο που «ως υφυπουργός Παιδείας βοήθησε πάρα πολύ ώστε να περάσει η ποντιακή διάλεκτος στη Διά Βίου Μάθηση».
«Η βαθιά μελέτη της ποντιακής διαλέκτου αποτελεί έναν τρόπο για να είναι πάντοτε επίκαιρο το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας», είπε ο Κώστας Γκιουλέκας.
«Η αμφισβήτηση της Γενοκτονίας δεν αποτελεί μόνο θέση απαράδεκτη, αλλά και ανθελληνική. Ξένοι λαοί ζητούν από τους Τούρκους να την αναγνωρίσουν και να ζητήσουν συγγνώμη για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι πρόγονοί τους. Η άρνηση της Γενοκτονίας δεν μπορεί να ακούγεται από χείλη ανθρώπων που έχουν την ευθύνη να φέρουν το θέμα σε διεθνή φόρα. Πρόκειται για στάση ανθελληνική. Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια που γίνεται από κάποιους αναθεωρητές ιστορικούς να ξαναγράψουν την ιστορία, τους λέμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Η ελληνική ιστορία γράφτηκε με πολύ αίμα. Δεν μπορούμε να εξομοιώνουμε τους θύτες με τα θύματα».
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
- Οι φωτογραφίες είναι του Μιχάλη Δώσσα, από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.