Με κάθε μεγαλοπρέπεια η Δράμα υποδέχθηκε το Σάββατο, την παραμονή της γιορτής της πολιούχου της πόλης Αγίας Βαρβάρας, ένα σπάνιο ελληνικό κειμήλιο του 9ου αιώνα που είχε κλαπεί από Βούλγαρους, το 1917 από τη Μονή της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης στο Παγγαίο, και βρισκόταν στην κατοχή της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγο.
Το 674 σελίδων χειρόγραφο, γνωστό και ως Κώδικας 1424, είναι το αρχαιότερο που περιέχει ολόκληρη την Καινή Διαθήκη σε μικρογράμματη (καλλιγραφική) γραφή.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου με παράκληση στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα, ενώ στη συνέχεια έγινε λιτανεία της ιερής εικόνας της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης και των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας. Η ιερή πομπή κατέληξε στο ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου έγινε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Κώδικα 1424.
(Φωτ.: Flickr / Ιερά Μητρόπολη Δράμας)
Το χειρόγραφο έφερε στη Δράμα ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος χοροστάτησε και τον Πανηγυρικό Εσπερινό. Το κειμήλιο παραδόθηκε στον μητροπολίτη Δράμας Παύλο και στην ηγουμένη της μονής της Εικοσιφοινίσσης Αλεξία.
Για τη συμβολή τους στον επαναπατρισμό του Κώδικα 1424, η μητρόπολη Δράμας τίμησε με τον χρυσό σταυρό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, τον πρόεδρο της Λουθηριανής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου Τζέιμς Νίμαν, τον πρωτοπρεσβύτερο π. Αλέξανδρο Καρλούτσο και τον ομογενή δικηγόρο Γεώργιο Τσουγκαράκη.
(Φωτ.: Flickr / Ιερά Μητρόπολη Δράμας)
Κλοπιμαία από την Εικοσιφοίνισσα και τον Άγιο Πρόδρομο βρίσκονται στη Σόφια, και η επιστροφή τους στην Ελλάδα σχετίζεται με τον σκελετό του Σαμουήλ, και κατ’ επέκταση με το «Κράτος του Σαμουήλ». Το γιατί αλλά και ποιος είναι ο ρόλος του καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα σε ένα επεισόδιο της εκπομπής «Ανιχνεύσεις» του Παντελή Σαββίδη, που προβαλλόταν στην ΕΡΤ3.