Βραβεία στους φοιτητές της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Η επιρροή της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στο Δίκαιο της Ευρώπης και της Ρωσίας», η οποία έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου EPLO, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.
Την ημερίδα συνδιοργάνωσε η Ακαδημία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του EPLO με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμού «Νίκος Σβορώνος» σε συνεργασία με τη Ρωσική Προεδρική Ακαδημία Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης (Ranepa), και εντάσσεται στις εκδηλώσεις του έτους Ελλάδας-Ρωσίας.
«Η Ευρώπη ως οικοδόμημα στηρίζεται πάνω σε τρεις πυλώνες. Ο ένας είναι η αρχαία Ελλάδα, το πνεύμα, η ελευθερία του ανθρώπου ως αξίας, ως οντότητας, ο δεύτερος η Ρώμη η οποία έχει κληροδοτήσει την έννοια του κράτους και των θεσμών και η χριστιανική διδασκαλία η οποία είναι ο τρίτος πυλώνας της Ευρώπης, που εκφράζει τον ανθρωπισμό» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Αλέξανδρος Μπελτές)
«Όλα αυτά συνδέονται και δεν είναι δυνατό να μιλάμε γι’ αυτά χωρίς να μιλάμε για την νομική πραγματικότητα και χωρίς να μιλάμε για την επιρροή της Αρχαίας Ελλάδας πάνω στη φιλοσοφία, η οποία διαπέρασε ανά τους αιώνες τη σκέψη του ανθρώπου για να φτάσει μέχρι την Ευρώπη και βεβαίως και τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε και στο έργο του Αριστοτέλη, δεδομένου ότι το έτος Αριστοτέλη συμπίπτει με το έτος Ελλάδας-Ρωσίας.
Τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος «ήταν εκείνος ο οποίος μέσα από την διεπιστημονική προσέγγιση οδηγήθηκε στη φιλοσοφική θεώρηση. Ένα από τα σημαντικά τμήματα αυτής της διεπιστημονικής προσέγγισής του αφορούσε και τις θεμελιώδεις έννοιες της νομικής επιστήμης, με κορυφαία την έννοια της δικαιοσύνης. Είναι ο πρώτος ο οποίος όπως είναι γνωστό μέσα από το έργο του, διαμόρφωσε την έννοια της ισότητας και της δικαιοσύνης και δη της αναλογικής ισότητας και της διανεμητικής δικαιοσύνης, κάτι που για τα δεδομένα της εποχής ήταν ιδέες εντελώς πρωτότυπες».
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο καθηγητής, κοσμήτορας Δικαίου της ανώτατης σχολής κοινωνικών και οικονομικών επιστημών της Aκαδημίας Ranepa, Ντμίτρι Ντόζντεφ, ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τασόπουλος, ο καθηγητής του τμήματος Θεωρίας του Δικαίου της Ακαδημίας Ranepa, Άντον Μιχαήλωφ, και η επίκουρη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Δημοπούλου. Τα συμπεράσματα παρουσίασε η καθηγήτρια Κέλλυ Μπουρδάρα.