Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη πραγματοποιήθηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Ροστόφ, στις 17 & 18 Νοεμβρίου, το επιστημονικό συνέδριο: «Η Ρωσία και η ΕΕ: τρόποι ανάπτυξης και προοπτικές», με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 επιστημόνων από τη Ρωσία και την Ελλάδα.
Για δύο ημέρες, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τα επίκαιρα θέματα της συνεργασίας Ρωσίας-ΕΕ.
Μεταξύ αυτών η ρωσική και η διεθνής εμπειρία της διαμόρφωσης των οικονομικών σχέσεων, η στρατηγική και οι μηχανισμοί της εναρμόνισης της νομικής ανάπτυξης και της συνεργασίας Ρωσίας-ΕΕ στον 21ο αιώνα, η πράσινη οικονομία και τα σύγχρονα προβλήματα της ασφάλειας των πληροφοριών.
«Είμαστε ευτυχισμένοι που διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα που είναι παραδοσιακά στενή φίλη χώρα με τη Ρωσία, παρά τα γεγονότα των τελευταίων ετών, συνεχίζει να παραμένει η ίδια», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Ροστόφ, Αδάμ Αλμπέκοβ. «Το γεγονός της διεξαγωγής ενός τέτοιου συνεδρίου, ανυψώνει σε νέο ανώτερο επίπεδο τη συνεργασία μας», συνέχισε, εκφράζοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας και στον πρόεδρό της Ιβάν Σαββίδη, για τη βοήθειά του στη διοργάνωση του Συνεδρίου.
«Οι πόλεις μας είναι μεγάλα εμπορικά, οικονομικά και επιστημονικά κέντρα, και είμαι πολύ χαρούμενος, που έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τη συνεργασία αυτή», δήλωσε ο Νικόλαος Βαρσακέλης, αναπληρωτής πρύτανης του ΑΠΘ. Υπογράμμισε επίσης ότι τη φιλία μεταξύ του ελληνικού και του ρωσικού λαού, που είναι δοκιμασμένη στο χρόνο, τίποτε δεν μπορεί να την καταστρέψει.
Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του Συνεδρίου, υπογράφηκε συμφωνία ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Ροστόφ και του ΑΠΘ.
Η συμφωνία αυτή προβλέπει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία, την ανταλλαγή φοιτητών, την προετοιμασία και την υλοποίηση κοινών ερευνητικών έργων και δημοσιευμάτων. Και τα δύο πανεπιστήμια είναι επί μακρόν εταίροι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας.
Το 2016, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη στο τμήμα Γλωσσολογίας και Δημοσιογραφίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Ροστόφ άρχισε να λειτουργεί ειδικό φροντιστήριο για την εκμάθηση της νεοελληνικής γλώσσας. Τον Μάϊο του 2016 υπογράφηκε η συμφωνία για συνεργασία με το ΑΠΘ με στόχο να ιδρυθούν η έδρα ρωσικής γλώσσας και η έδρα Ποντιακών Μελετών.