Ενώπιον χιλίων και πλέον μαθητών, καθηγητών, γονέων και συγγενών έγινε την Τρίτη 8 Νοεμβρίου στο Κολέγιο του Αγίου Πατρικίου (St Patrick’s) στο Μπαλαράτ, γενέτειρα του Τζορτζ Τρελόαρ, η πρώτη τελετή απονομής αριστείου που φέρει το όνομα του σπουδαίου Αυστραλού, ο οποίος συνέβαλε όσο λίγοι στη σωτηρία των προσφύγων μετά τον ξεριζωμό τους από τη γη του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Το Α΄ Αριστείο Κοινωνικής Προσφοράς George Devine Treloar απονεμήθηκε στον μαθητή της Β΄ Λυκείου Κάλουμ Χόφλερ.
Την απονομή έκανε, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακών Σωματείων για τις εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας, ο πρόεδρός της Κώστας Αντωνιάδης.
Το αριστείο, το οποίο συνοδεύεται από τιμητική πλακέτα και υποτροφία 500 δολαρίων Αυστραλίας τα οποία προσφέρει η Συντονιστική Επιτροπή, θα απονέμεται εφεξής κάθε χρόνο σε μαθητή του κολεγίου ο οποίος προσφέρει αφιλοκερδώς κοινωνικό έργο. Τον τιμώμενο μαθητή θα επιλέγει το κολέγιο κατόπιν υποβολής υποψηφιοτήτων από τους καθηγητές του.
Στη ζωή και την προσφορά του Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών, αποφοίτου του κολεγίου, Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ, αναφέρθηκε στην ομιλία του κατά την τελετή στο κολέγιο ο καθηγητής δρ Παναγιώτης Διαμάντης. Εστίασε ιδιαίτερα στο έργο του για την ανακούφιση των επιζησάντων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής στη δυτική Θράκη, από το 1922 μέχρι το 1926.
Ο δρ Διαμάντης στο βήμα, σε μια κατάμεστη αίθουσα
Ο καθηγητής Π. Διαμάντης ανέγνωσε μήνυμα του νεότερου γιου του Τρελόαρ, Ντέιβιντ (και εκ μέρους του αδελφού του, Τζον), στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ελπίδα μας είναι να επιτύχει ο Κάλουμ σε κάθε προσπάθειά του, με ειλικρινή σεβασμό προς όλους όσοι στάθηκαν ατυχείς, όπως έπραξε και κέρδισε το πρώτο βραβείο που φέρει το όνομα του πατέρα μας».
Το θέμα της κοινωνικής προσφοράς και της φιλανθρωπίας, με ειδική αναφορά στο έργο του Τρελόαρ υπέρ των προσφύγων, από τον ρωσικό εμφύλιο μέχρι τη Γενοκτονία των Ελλήνων, ανέπτυξε στην εκδήλωση ο νεαρός Πόντιος, μαθητής Α΄ Λυκείου Αλέξανδρος Αντωνιάδης. «Το να είσαι φιλάνθρωπος δεν είναι ηρωική πράξη. Είναι υποχρέωσή μας, ως ανθρώπων, στην ανθρωπότητα», είπε.
Την αντιπροσωπεία των Ποντίων για τη θέσπιση του αριστείου και την παρουσία της στην εκδήλωση ευχαρίστησε ο διευθυντής του κολεγίου Τζον Κρόλεϊ, τονίζοντας ότι από το παράδειγμα του ανθρωπισμού που επέδειξε ο συνταγματάρχης Τρελόαρ θα πρέπει να παραδειγματιστούν όλοι.
Ο διευθυντής του Κολεγίου του Αγίου Πατρικίου Μπαλαράτ
Το ραντεβού για την απονομή του επόμενου αριστείου, είπε, είναι για τον Νοέμβριο του 2017.
«Έχει μεγάλη σημασία ότι τα παιδιά αυτά έμαθαν σήμερα τι είναι Πόντος και τι είναι Γενοκτονία», είπε σε δηλώσεις του αργότερα ο πρόεδρος της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης και γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής, Νικόλαος Μακρίδης.
Εδώ και έναν χρόνο, το Κολέγιο St Patrick’s φιλοξενεί το Μνημείο Τρελόαρ (μια ελιά με μια αναμνηστική πλάκα), εις ανάμνηση των πεπραγμένων του συνταγματάρχη στο σχολείο όπου φοίτησε.
Στο σημείο βρέθηκαν, με αφορμή την τελετή, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, η πρόεδρος του Συλλόγου «Εύξεινος Πόντος» Ελένη Νίκου, ο αντιπρόεδρος Στέφανος Κωνσταντινίδης και ο Σεραφείμ Κελπεζίδης, καθώς και ο διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του Κολεγίου, Πολ Νόλαν.
- Φωτογραφίες: Τάσος Τριανταφυλλίδης.