Θυμίζουν λαχματζούν αλλά δεν είναι. Είναι ωστόσο σίγουρα νόστιμα, καθώς η αρμενική κουζίνα συνδυάζει –λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας– γεύσεις καυκάσιες, μεσογειακές αλλά και λιβανέζικες και τουρκικές, με… εξαιρετική επιτυχία.
Τη συνταγή που ακολουθεί την έδωσε στο armenika.gr η Αραξή Μπαμπογλιάν.
ΥΛΙΚΑ
για τη γέμιση
½ κιλό άπαχο κιμά (από όποιο κρέας προτιμάτε), περασμένο δύο φορές |
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο |
2 κ.σ. αλεύρι |
αλάτι |
μαύρο και κόκκινο πιπέρι |
μπαχάρι |
για τη ζύμη
½ κιλό αλεύρι |
1 κ.γ. μαγιά σε σκόνη |
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο |
1 κ.γ. ζάχαρη |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε, βρέχοντας με νερό τα χέρια μας συχνά, έως ότου το μίγμα μας αποκτήσει μια μέτρια σκληρότητα. Το αφήνουμε και ετοιμάζουμε τη ζύμη.
- Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης με λίγο χλιαρό νερό έτσι ώστε να γίνει μέτρια (όχι αραιή). Έπειτα την κόβουμε σε μικρούς σβώλους στο μέγεθος ενός καρυδιού και τους σκεπάζουμε με ένα υγρό πανί για να μην στεγνώσουν.
- Παίρνουμε έναν σβώλο ζύμης και με τον πλάστη τον ανοίγουμε στο μέγεθος του πιάτου του καφέ.
- Βρέχοντας τα χέρια μας, παίρνουμε λίγη γέμιση (όσο ένα καρύδι) και με τα ακροδάχτυλά μας την απλώνουμε πάνω στη ζύμη, αφήνοντας περιμετρικά περίπου ένα εκατοστό χωρίς γέμιση, και τη ζύμη που περισσεύει την γυρίζουμε προς τα μέσα.
- Αφού ετοιμάσουμε τις πίτες μας, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι.
- Τοποθετούμε αρχικά την πίτα με τη μεριά του κιμά στο τηγάνι και αφού ροδίσει την γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Τα σεμσέκ είναι έτοιμα.
- Πηγή: armenika.gr / Αραξή Μπαμπογλιάν.