Τον Οκτώβριο του 2014 ο ελληνισμός της Αμερικής δίνει το παρών σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της Νέας Υόρκης: στην περιοχή του Σημείου Μηδέν, στο ανατολικό άκρο του νέου Λίμπερτι Παρκ, γίνεται η τελετή θεμελίωσης του νέου ναού του Αγίου Νικολάου. Το μικρό ορθόδοξο εκκλησάκι, που είχε ανεγερθεί το 1916, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου.
Έκτοτε έχουν περάσει ακριβώς δύο χρόνια. Πλέον, το παναμερικανικό προσκύνημα και μνημείο, ένα σύμβολο της οικουμενικότητας της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού, έχει αρχίσει να παίρνει την οριστική του μορφή.
Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Σαντιάγο Καλατράβα, που αποτελεί μια σύμπραξη του Ισπανού αρχιτέκτονα με την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Νέας Υόρκης, δεν είναι πια μία μακέτα, καθώς οι εργασίες κατασκευής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Τέλος Οκτωβρίου πάνω από τα κλιμακοστάσια εγκαταστάθηκαν οι μικροί θόλοι οι οποίοι θα στηρίζουν τον τρούλο, που θα τοποθετηθεί τις επόμενες ημέρες.
Τα 40 ελάσματα του τρούλου του νέου Αγίου Νικολάου (φωτ.: E&H Steel)
Το κτίσμα του Αγίου Νικολάου απαρτίζεται από τέσσερις μεγάλους πεσσούς καλυμμένους με πέτρα, ενώ ο τρούλος είναι κατασκευασμένος τόσο από πέτρα όσο και από γυαλί ώστε να φωτίζεται από μέσα. Σαράντα ελάσματα θα «καλύπτουν» όλη την επιφάνεια του τρούλου, κατασκευασμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζουν τους σαράντα φεγγίτες που έχει η Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη.
Σχέδιο του Σαντιάγο Καλατράβα για τον Άγιο Νικόλαο (φωτ.: Μουσείο Μπενάκη)
Ο Σαντιάγο Καλατράβα, άλλωστε, έχει δηλώσει ότι για τη δημιουργία του Αγίου Νικολάου μελέτησε πολλές εκκλησίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχοντας ωστόσο ως βασικό πρότυπό του την Αγια-Σοφιά, χωρίς να λείπουν οι επιρροές από την Ροτόντα (Άγιος Γεώργιος) της Θεσσαλονίκης αλλά και από τη Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί, στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν θα είναι έτοιμος την άνοιξη του 2018, με στόχο η πρώτη λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί εκεί να είναι η Αναστάσιμη.