Αποφασισμένοι για όλα, ακόμα και να βάλουν τα κορμιά τους μπροστά από τις μπουλντόζες, εμφανίζονται οι Έλληνες της Βορείας Ηπείρου, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο την κατεδάφιση 19 σπιτιών στην παραλία της Χειμάρρας, στα Σπήλια. Το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο, ενώ προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό του κτηρίου.
Τα ειδοποιητήρια κατεδάφισης των σπιτιών των ελληνικών οικογενειών εστάλησαν από το δήμαρχο της Χειμάρρας Γιώργο Γκόρο.
Το τελεσίγραφο με το οποίο καλούνται οι ιδιοκτήτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εκπνέει το πρωί της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου. Είναι διάρκειας πέντε ημερών και εστάλη ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Πρόκειται για την πρώτη μαζική προσπάθεια κατεδάφισης κτηρίων που ανήκουν σε Έλληνες της Χειμάρρας, αφού μέχρι τώρα έχουν γίνει μόνο μεμονωμένες κατεδαφίσεις.
Σύμφωνα με την επίσημη θέση του δήμου, οι κατεδαφίσεις θα γίνουν προκειμένου να τακτοποιηθούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες, αλλά και για να βελτιωθεί η εικόνα που παρουσιάζει η παραλία της Χειμάρρας. Ωστόσο, η ελληνική μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο υποστηρίζει ότι τα κίνητρα είναι διαφορετικά.
Το σπίτι της οικογένειας Κονόμη το οποίο ο Δήμος Χειμάρρας θέλει να κατεδαφίσει (φωτ.: himara.gr)
«Η παραλία είναι μια τουριστική περιοχή που αναπτύσσεται ταχύτατα, και τα ακίνητα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αξία. Σκοπός των Αλβανών είναι να απομακρύνει από την περιοχή τους Έλληνες και να δώσει τα ακίνητα σε Αλβανούς μη Χειμαρριώτες, ή σε Έλληνες που συμβιβάστηκαν με το καθεστώς και δεν έχουν πλέον την εθνική τους συνείδηση», τονίζει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Συντονιστικής Φοιτητικής Επιτροπής Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ) Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης.
Κάποιες από τις 19 κατοικίες που θέλει να γκρεμίσει ο Δήμος Χειμάρρας είναι νεόκτιστες, ωστόσο μεταξύ αυτών υπάρχουν και αρκετές που ανεγέρθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες.
Όπως καταγγέλλει ο Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης, στην ουσία πρόκειται για εθνικό διωγμό, για αλλοίωση του πληθυσμού της περιοχής. «Να μην ξεχνάμε ότι σήμερα η Χειμάρρα είναι η μοναδική πόλη που απέμεινε στη Βόρειο Ήπειρο με το ελληνικό στοιχείο να έχει την πλειοψηφία», λέει χαρακτηριστικά.
Σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι επιδιώξεις των αλβανικών Αρχών –αν και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αντιδράσει έντονα για το ζήτημα–, οι Έλληνες πέρα από τα σπίτια τους θα χάσουν και το οικόπεδο στο οποίο είναι χτισμένα. Βέβαια, θα αποζημιωθούν, ωστόσο, οι αποζημιώσεις θα αργήσουν πολύ να καταβληθούν και το ύψος τους θα είναι πολύ χαμηλότερο από τη σημερινή εμπορική αξία των ακινήτων της περιοχής.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης