Φιλόλογοι από διάφορα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της Ρωσίας θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα το διάστημα 1 έως 3 Νοεμβρίου για να λάβουν μέρος στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ελλάδα-Ρωσία: Η γλώσσα ως δίαυλος επικοινωνίας και διαπολιτισμικών επαφών». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Εθνοπολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων της Ρωσίας, που υλοποιείται χάρη στην οικονομική υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη. Στόχος του συνεδρίου είναι να τονιστούν για άλλη μια φορά οι στενές σχέσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας στον τομέα του πολιτισμού.
Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας υπό την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας της Ρωσίας και του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας.
Το συνέδριο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ομαλή πορεία των σχέσεων της Ελλάδας και της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος μίλησε κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μόλις το 2015 οι σχέσεις αυτές δοκιμάστηκαν σε κάποιο βαθμό όταν το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών, το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών, ήταν υπό την απειλή κλεισίματος λόγω οικονομικών περικοπών. Η ανάκαμψή του ήρθε έπειτα από συμφωνία του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη για την υποστήριξη του Τμήματος.
Ιβάν Σαββίδης (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
«Δεν μπορούσαμε να μείνουμε άπραγοι και να μην λάβουμε υπ’ όψιν τα προβλήματα του Τομέα Σλαβικών Σπουδών λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα» είχε δηλώσει ο Πόντιος επιχειρηματίας. «Για αιώνες η Ελλάδα και η Ρωσία εμπλούτιζαν πολιτιστικά ο ένας τον άλλον. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι εξωτερικές περιστάσεις να σπάσουν τους ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς που συνδέουν τους λαούς μας. Πρέπει να υπολογιστεί και το γεγονός ότι η ρωσική γλώσσα σήμερα προσελκύει όλο και περισσότερο την ελληνική νεολαία.
»Σήμερα, η γνώση της ρωσικής γλώσσας είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις, για την απασχόληση, για παράδειγμα, στον τομέα του τουρισμού. Οι πολιτιστικές ανταλλαγές είναι μια αμφίδρομη διαδικασία.
»Εδώ και πολλά χρόνια η Εθνοπολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων της Ρωσίας υποστηρίζει ενεργά τα σχολεία που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα στη Ρωσία» τόνισε ο Ιβάν Σαββίδης.
Ανάμεσα στα πανεπιστήμια της Ρωσίας που θα στείλουν αντιπροσωπείες στο συνέδριο είναι και το Νότιο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ροστόφ, το οποίο στο πλαίσιο του συνεδρίου σχεδιάζει τη στενότερη συνεργασία με το Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών (της Φιλοσοφικής Σχολής). Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ροστόφ θα είναι η πρόεδρος του Ινστιτούτου Φιλολογίας, Δημοσιογραφίας και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, Ναταλία Αρχιπένκο.
Τα εγκαίνια του συνεδρίου θα γίνουν την 1 Νοεμβρίου στις 19:00 στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι εργασίες του συνεδρίου θα αρχίσουν στις 2 Νοεμβρίου.
Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στη ρωσική γλωσσολογία, γλωσσομάθεια και λογοτεχνία και διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Το Νότιο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ροστόφ
Θα σταλούν αντιπροσωπείες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας «Λομονόσοφ», το ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, το Νότιο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ροστόφ, το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Κριμαίας «Βλαντίμιρ Βερνάντσκι».
Από την πλευρά της Ελλάδας θα λάβουν μέρος το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.