Ο Πόντος θα είναι το κεντρικό θέμα του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Ποντιακών Ερευνών, που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη και θα επικεντρωθεί κυρίως στο χρονικό διάστημα 1774-1908, την περίοδο δηλαδή της ύστερης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η περίοδος αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι οποίες καθιστούσαν αδήριτη την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, υπό την ασφυκτική πίεση των Ευρωπαίων ιδιαίτερα από το β΄ μισό του 18ου αιώνα, επηρέασαν αποφασιστικά και τη ζωή των κατοίκων του Πόντου.
Το συνέδριο που θα μελετήσει την περιοχή του Πόντου κυρίως σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο θα διαρκέσει από τις 18 ως τις 20 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με ανάρτηση των διοργανωτών στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου, «η οικονομία του Πόντου την περίοδο 1774-1908 στηριζόταν κυρίως στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα που αναζωογόνησε την κίνηση στα λιμάνια της περιοχής. Η Σαμψούντα αποτέλεσε τον σημαντικότερο εξαγωγικό κόμβο για τα προϊόντα της ενδοχώρας της, ενώ η Τραπεζούντα αναδείχθηκε στο μεγαλύτερο μεταπρατικό κέντρο για την εξαγωγή εμπορευμάτων από την Περσία και την εισαγωγή βιομηχανοποιημένων προϊόντων από τη Δυτική Ευρώπη.
»Η άμεση γειτονία με την ορθόδοξη Ρωσική Αυτοκρατορία, εκτός από τις δημογραφικές ανακατατάξεις και αναταράξεις που επέφεραν οι πολεμικές της αναμετρήσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την ίδια περίοδο, με την αναγκαστική εξοικεσία εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων του Καυκάσου, αποτέλεσε διαρκή πρόκληση και πρόσκληση για μετοικεσίες Ελλήνων και Αρμενίων του Πόντου. Η παράλληλη από την άλλη μεριά δραστηριότητα που ανέπτυξαν στο έδαφος του Πόντου καθολικοί και προτεστάντες ιεραπόστολοι προκάλεσε κατά καιρούς πρόσθετες αναστατώσεις στις τοπικές κοινότητες των ορθοδόξων και ιδίως των Αρμενίων.
»Η εμφανής παρουσία των ξένων στην περιοχή, οι οικονομικοί και πολιτικοί τους ανταγωνισμοί, η εξασθένηση της ισχύος της κεντρικής εξουσίας, η ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας των χριστιανών προοιώνιζε τις νέες ανατροπές που επέρχονταν.
»Στόχος του παρόντος Διεθνούς Συνεδρίου είναι η επιστημονική προσέγγιση θεμάτων που συνδέονται με τις πολλαπλές επιδράσεις –απόρροια των αλλαγών που επισημάνθηκαν– με απώτερο σκοπό να δοθεί η ευκαιρία σε παλαιούς και νέους ερευνητές να καταθέσουν τα πορίσματα πρόσφατων ερευνών τους, να διαφωτίσουν ανεξερεύνητους μέχρι σήμερα τομείς, να θέσουν και ν’ απαντήσουν σε νέα ερωτήματα».