Σίγουρα όλοι θα γνωρίζετε αλλά και θα χρησιμοποιείτε την Wikipedia, την ελεύθερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που αναπτύσσεται συμμετοχικά από εθελοντές χρήστες και διαμορφώνει συνειδήσεις στην εποχή μας. Με γνώμονα την αγάπη για τον Πόντο και ειδικότερα για τη διάλεκτο, την πλησιέστερη προς την αρχαία ελληνική γλώσσα, η οποία συνεχίζει να ομιλείται μέχρι σήμερα όπου υπάρχουν Πόντιοι, στις 23 Σεπτεμβρίου 2007 τέθηκε σε λειτουργία από τρεις νέους ανθρώπους η δοκιμαστική έκδοση της ποντιακής Wikipedia, με πρότυπο την αντίστοιχη ελληνική και αγγλική.
Για την ιστορία, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούν οι συνιδρυτές αυτού του έργου, που αποτέλεσαν και τον βασικό κορμό της όλης προσπάθειας.
Για τη δημιουργία, την επεξεργασία και την επιμέλεια των κειμένων υπεύθυνοι ήταν οι: Ηλίας Γρηγοριάδης (Oberhausen του Nordrhein-Westfalen Γερμανίας, με καταγωγή από το Κιλκίς), Ευστάθιος Παπαδόπουλος (Ellwangen Baden-Württemberg Γερμανίας, με καταγωγή από το Λουτροχώρι Σκύδρας), και Κωνσταντίνος Γρηγορούδης (Θεσσαλονίκη), με καταγωγή από την Καππαδοκία. Δέκα μήνες αργότερα εντάχθηκαν στην αρχική ομάδα ο Ζαχαρίας Διακονικολάου από την Ιαλυσό Ρόδου και ο Άγγελος Παλιουδάκης από την Αθήνα, όντας μη Πόντιοι αλλά θερμοί υποστηρικτές αυτού του εγχειρήματος.
Μετά από δεκαπέντε μήνες σκληρής και επίμονης δουλειάς, οι παραπάνω εκπλήρωσαν όλους τους σχετικούς όρους που προϋποθέτει το διεθνές ίδρυμα της Wikimedia, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία οποιασδήποτε νέας Wikipedia σε άλλη γλώσσα.
Αξίζει να αναφερθεί πως όλη η παραπάνω προσπάθεια πιστοποιήθηκε όπως προβλέπεται από το καθεστώς λειτουργίας της Wikipedia μετά από σχετική αλληλογραφία και επαφές που είχε με τους υπεύθυνους του ιδρύματος της Wikimedia ο Θεοφάνης Μαλκίδης.
Έτσι, στις 7 Ιανουαρίου 2009 δόθηκε η επίσημη έγκριση για την έκδοση της ποντιακής Wikipedia σε δική της ανεξάρτητη σελίδα, και στις 5 Μαρτίου 2009 άρχισε η κανονική της λειτουργία στο σύνδεσμο pnt.wikipedia.org.
Λέγοντάς την «ποντιακή», εννοούμε ότι τα άρθρα της συγκεκριμένης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας γράφονται αποκλειστικά στην ποντιακή διάλεκτο. Στόχος είναι φυσικά να γίνει ένας αρμονικός συνδυασμός της νέας τεχνολογίας και της παλιάς συνήθειας (παράδοσης, γνώσης και ιστορίας) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να ανατρέχει στο εξής στην ιστοσελίδα ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να εξασκήσει τις γνώσεις του στην ποντιακή διάλεκτο και παράλληλα να ενημερωθεί κυρίως για τα ποντιακά θέματα και όχι μόνο.
Η ποντιακή Wikipedia («Ανοιχτόν εγκυκλοπαίδεια ντο γράφκεται και τρανείν απ’ ατείνς που θέλνε»), μεταξύ των άλλων εκπροσωπεί τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά και μέσω αυτού και τον οικουμενικό ελληνισμό, μέσα στη μεγάλη και παγκοσμίου φήμης οικογένεια της Wikipedia.
Από εδώ και πέρα το θέμα, μετά την επίσημη έγκριση για τη λειτουργία της ιστοσελίδας, αποκτά άλλη βαρύτητα και για το λόγο αυτόν τα μέλη της κοινότητας καλούν όλους όσοι γνωρίζουν την ποντιακή διάλεκτο να στηρίξουν την προσπάθεια αυτήν και να συνεισφέρουν στην ποντιακή Wikipedia, η οποία είναι πλέον κοινό κτήμα όλων των Ποντίων και των ποντιόφωνων πληθυσμών παγκοσμίως.
Με την έναρξη της λειτουργίας της ποντιακής Wikipedia πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη διάσωση και τη διάδοση της διαλέκτου στις γενεές του μέλλοντος.
Τα μέλη της κοινότητας της ποντιακής Wikipedia, κατά την επίσημη έγκριση λειτουργίας της, ανέφεραν τους εξής ανθρώπους που συνεισέφεραν στο να γίνει πράξη η συγκεκριμένη πρωτοβουλία: Θεοφάνης Μαλκίδης, Σοφία Καρυπίδου, Γεώργιος Αμαραντίδης, Χρήστος Γαλανίδης, Ιωάννης Διαμαντίδης, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Δημήτριος Οξυζίδης, Ιωάννης Μωυσίδης, Γεώργιος Ανδρεάδης, Γεώργιος Νικολαΐδης, Γεώργιος Κερίδης, Αντώνιος Παράσογλου, Επαμεινώνδας Καλπακίδης, Σεβαστή Συμεωνίδου, Ανδρέας Δημητριάδης, Ανέστης Οσιπίδης, Ιωάννης Παπαδόπουλος, και ο υπεύθυνος της Επιτροπής Γλωσσών της Wikimedia Gerard Meijssen.
- Αναδημοσίευση από το malkidis.blogspot.gr.