Μία μεγάλη ορθόδοξη εκκλησία στην αρχαία πόλη της Πισιδίας, στην επαρχία Αττάλειας της Τουρκίας ήρθε στο φως, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, μετά από τρία χρόνια ανασκαφών. Η εκκλησία που χτίστηκε πιθανότατα τον 6ο αιώνα, εκτιμάται ότι καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά, πιθανότατα τον 11ο ή το 12ο αιώνα μ.X. Στην εκτίμηση για τη χρονολογία της καταστροφής οδηγούνται οι αρχαιολόγοι από το γεγονός ότι εντόπισαν κατά την ανασκαφή ένα κέρμα της εποχής των Σελτζούκων, σε στρώμα της στάχτης στο βόρειο τμήμα του ναού.
Ο επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή, καθηγητής Μεχμέτ Εζανλί του αρχαιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου «Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ» εξέφρασε την ελπίδα ότι τα ευρήματα που ήλθαν στο φως θα βοηθήσουν να διαμορφωθεί μια πιο σαφή εικόνα για την ιστορία της περιοχής. Οι εργασίες ανασκαφής ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2016 και θα συνεχισθούν έως τον Δεκέμβριο, σε έναν μόνο τομέα όμως λόγω έλλειψης κονδυλίων, υποστήριξε ο Εζανλί.
Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή, η εκκλησία ήταν η τρίτη κατά σειρά μεγαλύτερη εκκλησία στην αρχαία πόλη της Πισιδίας και είχε κτιστεί πάνω από έναν ναό της εποχής των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Αντωνίνων.
Οι τέσσερις εκκλησίες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην Πισιδία επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή υπήρξε λατρευτικό κέντρο και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διάδοση του Χριστιανισμού.
Εκτιμάται ότι καθοριστική ως προς αυτό ήταν η παρουσία του Αποστόλου Παύλου ο οποίος πέρασε από την Αντιόχεια της Πισιδίας και κήρυξε τη νέα θρησκεία.
Η αρχαία πόλη της Πισιδίας κατοικήθηκε από την Παλαιολιθική Εποχή. Στην περιοχή κατοίκησαν Χετταίοι, Έλληνες και Ρωμαίοι. Η αρχαία πόλη άλλαξε συχνά χέρια από τους Βυζαντινούς στους Τούρκους, έως το 1176 οπότε ο Αυτοκράτορας Μανουήλ Κομνηνός ηττήθηκε στη μάχη του Μυριοκέφαλου από τους Σελτζούκους Τούρκους και πλέον η Πισιδία έγινε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.