Οι αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν Αρητιάδα, σήμερα λέγεται Γκιρεσούν Αντασί (Giresun Adası), δηλαδή το νησί της Κερασούντας. Το μοναδικό νησί που κατοικούνταν στη νότια ακτή του Ευξείνου Πόντου ταυτίζεται με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, ενώ έχει κηρυχθεί προστατευόμενος αρχαιολογικός και φυσικός χώρος, αφού αποτελεί τόπο αναπαραγωγής πουλιών.
Στη νήσο του Άρη, υπήρχε και ναΐσκος προς τιμήν βασιλισσών των Αμαζόνων ενώ οι αργότερα οι χριστιανοί έφτιαξαν και ένα ναΐσκο του Αγίου Φωκά, επισκόπου Σινώπης και προστάτη των ναυτικών.
Και ενώ το αρχαίο παρελθόν της Αρητιάδας είναι λίγο-πολύ γνωστό, από το 2011 στο νησί γίνονται ανασκαφές προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για το βυζαντινό της παρελθόν. «Ήταν ένα θρησκευτικό κέντρο», λέει στο Anadolu ο διευθυντής του Μουσείου Κερασούντας Χουλουσί Γκιουλέτς.
(Φωτ.: Facebook / Gökhan Kırca)
Πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια ερείπια ναού του 4ου αι. π.Χ., πάνω από τον οποίο είχε χτιστεί παρεκκλήσι που χρονολογείται στον 11ο και 12ο αιώνα. Στο νότιο τμήμα του παρεκκλησίου βρέθηκαν και πίθοι, ενώ ένα ακόμα σημαντικό εύρημα είναι ανθρώπινοι σκελετοί (πιθανότατα κληρικών, θαμμένων με τη βυζαντινή μέθοδο), και φορητά αντικείμενα, όπως μελανοδοχεία, δαχτυλίδια και χάλκινα νομίσματα.
Σύμφωνα με τον Χουλουσί Γκιουλέτς, οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στην Αρητιάδα είναι οι πιο ολοκληρωμένες ανασκαφές που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στην ανατολική περιοχή του Εύξεινου Πόντου.
Ο επιστημονικός σύμβουλος, καθηγητής Αρχαιολογίας Γκαζενφέρ Ιλτάρ, τόνισε ότι οι ανασκαφείς εργάζονται γύρω από το παρεκκλήσι και γύρω από τις αποθήκες που βρέθηκαν, και υπογράμμισε ότι ο άφθονος ασβεστόλιθος από την Κωνσταντινούπολη που εντοπίστηκε εξηγείται από το γεγονός ότι η περιοχή είναι φτωχή σε οικοδομικά υλικά.
Επιπλέον, οι ανασκαφείς ανακάλυψαν έναν δίδυμο τάφο, κοντά στις αποθήκες, που πιστεύεται ότι προέρχεται από την εποχή της Αυτοκρατορίας του Πόντου.