- Κόβουμε το ψωμί σε μικρές μπουκιές και αν έχει ξεραθεί το βρέχουμε με λίγο νερό για να μαλακώσει.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι ή το βούτυρο και το ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει.
- Προσθέτουμε στη συνέχεια τα κομματάκια του ψωμιού και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν έντονο ροδοκόκκινο χρώμα.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη γενναιόδωρα ώστε να καραμελώσουν.
- Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας. Ο χρόνος που θα τηγανίσουμε το μίγμα εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας: είτε μαλακό και αφράτο είτε κρατσανιστό σαν καλοτηγανισμένη ομελέτα. Το απομακρύνουμε από τη φωτιά και γρήγορα-γρήγορα, όσο είναι ακόμα καυτό, το σερβίρουμε.
Το καλύτερο συνοδευτικό; Ένα ποτήρι ζεστό γάλα με μέλι, που το ετοιμάζουμε σε χαμηλή φωτιά παράλληλα με το πρόγευμά μας. Γεύσεις μαλακές και πλούσιες, το πιο γλυκό ξεκίνημα για το πρωί της Κυριακής.
⇔
► Η πιο παραδοσιακή εκδοχή του τσουμούρ’ δεν περιέχει αυγά, παρά μόνο τρίμματα ή κομματάκια ψωμιού που τηγανίζονται και πάνω τους προστίθεται η ζάχαρη. Το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μαλακά μπισκότα. Αν μάλιστα επιλέξουμε λάδι αντί για βούτυρο, έχουμε ένα νοστιμότατο νηστίσιμο συνοδευτικό για το πρωινό μας.
- Πηγή: bostanistas.gr / Δημήτρης Μπούτος.
- Φωτογραφίες: Χριστίνα Κωνσταντάκη.