Έμεινε στην Ιστορία για τρεις κοσμοϊστορικές του αποφάσεις: το διάταγμα τον Μεδιολάνων που θέσπιζε την αρχή της ανεξιθρησκείας, τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη, και την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Ο Μέγας Κωνσταντίνος, όμως, με έμμεσο τρόπο έρχεται στο προσκήνιο και τον 21ο αιώνα δημιουργώντας… αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα.
Και αυτό διότι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν νομίσματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με το πρόσωπό του στα ερείπια κάστρου στο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας!
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά παράδοξο εύρημα, σχεδόν 10.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Ρώμη. «Στην αρχή σκέφτηκα ότι επρόκειτο για νομίσματα του ενός σεντ που έπεσαν από τις τσέπες Αμερικανών στρατιωτών. Αλλά αφού τα ξέπλυνα με νερό, έπαθα σοκ: ήταν πολύ αρχαιότερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχαιολόγος Χιρόκι Μιγιάτζι.
Ο πύργος Κατσούρεν που βρέθηκαν τα νομίσματα χρονολογείται στο τέλος του 13ου, αρχές του 14ου αιώνα. Εγκαταλήφθηκε για 200 χρόνια, και τα ερείπιά του από το 2013 είναι στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κάτοικος του πύργου ήταν ένας φεουδάρχης με πλούτο από το τοπικό εμπόριο.
Ερείπια του κάστρου Κατσούρεν στην Οκινάουα
Η χρονολόγηση των ευρημάτων, που έχουν το μέγεθος του νομίσματος των 10 λεπτών του ευρώ, έγινε με τη βοήθεια των ακτίνων Χ. Έτσι οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να δουν λατινικά γράμματα, μια φιγούρα που μοιάζει με το πρόσωπο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’, και άλλη μια φιγούρα στρατιώτη οπλισμένου με δόρυ.
Οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς τα συγκεκριμένα νομίσματα έφτασαν στο μακρινό νησί του ιαπωνικού αρχιπελάγους.
«Οι έμποροι της ανατολικής Ασίας τον 14ο και τον 15ο αιώνα χρησιμοποιούσαν κινεζικά νομίσματα με τετράγωνη τρύπα στο κέντρο τους, και είναι απίθανο δυτικά νομίσματα να είχαν χρησιμοποιηθεί ως μέσο πληρωμής», εξήγησε ο Χιρόκι Μιγιάτζι. Μία από τις εξηγήσεις που έδωσε είναι να προέρχονται από τη νοτιοανατολική Κίνα.