Τις πρότυπες χερσαίες εγκαταστάσεις της στην επεξεργασία ναυτιλιακών καταλοίπων, που βρίσκονται στον Πειραιά, εγκαινίασε το βράδυ της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου η εταιρεία Hellenic Environmental Center (HEC). Πέρα από το λιμάνι του Πειραιά η εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Γιβραλτάρ και στο Αμβούργο, μετά την εξαγορά του γερμανικού ομίλου Eckelmann.
Ο πρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Μελισσανίδης προανήγγειλε κατά την τελετή των εγκαινίων, την επέκταση των δραστηριοτήτων της στη Νότια Αφρική, την Αίγυπτο (Σουέζ), τον Παναμά και την Τζαμάικα.
Την εταιρεία, η οποία είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το πρότυπο ISO 16304:2013 από τον Φεβρουάριο του 2014 και της οποίας η εγκατάσταση λειτουργεί σε αστικό περιβάλλον με διεθνώς κατοχυρωμένη πατέντα, σε ισχύ μέχρι το 2033, εμπιστεύονται εκτός από τα λιμάνια που προαναφέρθηκαν κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες. Μεταξύ αυτών η Cosco, η Aegean, η TITAN, η Shell, η ECO κ.ά.
Οι πρότυπες εγκαταστάσεις της HEC στον Πειραιά
Πρόκειται για μια καθαρά ελληνική εταιρεία-πρότυπο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, που εισήγαγε με πρωτοποριακό τρόπο τη διασύνδεση της ναυτιλίας με την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Δημήτρης Μελισσανίδης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι η εταιρεία αναπτύσσεται και καινοτομεί σε περίοδο κρίσης, με κινητήριο δύναμη το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της.
«Σε μια περίοδο παγκόσμιας και εθνικής κρίσης η εταιρεία καταφέρνει να αναπτύσσεται στηριζόμενη στο άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της, που είναι η κινητήριος δύναμη της HEC», είπε ο πρόεδρος της εταιρείας, προσθέτοντας ότι το γεγονός αποτελεί απόδειξη ότι «εμείς οι Έλληνες όταν βρεθούμε σε κατάλληλο περιβάλλον εργασίας και συνεργασίας, μεγαλουργούμε».
Την επισήμανση ότι η τελευταία επένδυση της HEC αποτελεί ορόσημο για την ευρωπαϊκή αγορά έκανε ο διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, Μιχάλης Ψαρομιχαλάκης.
Ο διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας Μιχάλης Ψαρομιχαλάκης
Η δημιουργία της χερσαίας εγκατάστασης της εταιρείας στον Πειραιά κατέστη δυνατή μετά την εξαγορά, το 2013, της μονάδας της BP την οποία χρησιμοποιούσε για την τροφοδοσία λαδιών και καυσίμων όλης της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. Η HEC μετέτρεψε και εξέλιξε τη μονάδα αυτήν, η οποία βρίσκεται σε έκταση περίπου 35 στρεμμάτων στην πλέον σύγχρονη περιβαλλοντικά εγκατάσταση στον κόσμο που αποσκοπεί στο διαχωρισμό των μη εκμεταλλεύσιμων μιγμάτων πετρελαίου και νερού που προκύπτουν από τη λειτουργία των πλοίων που προσεγγίζουν το λιμάνι του Πειραιά, κεφαλαιοποιώντας την ηγετική της θέση και οδηγώντας την σε μια νέα εποχή.
Από την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των ναυτιλιακών καταλοίπων
Η υποδομή αυτή, όπως εξήγησε ο Μιχάλης Ψαρομιχαλάκης, υπερκαλύπτει τους πλέον αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ασφαλείας όχι μόνο της ελληνικής νομοθεσίας, αλλά και των διεθνών κανονισμών, και είναι καθοριστική για την προστασία του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
Το λιμάνι του Πειραιά, τόνισε ο Μ. Ψαρομιχαλάκης, μπορεί να υπερηφανεύεται πλέον ότι είναι το απόλυτο «Πράσινο Λιμάνι».
Τη συμβολή της εταιρείας στην προστασία του περιβάλλοντος εξήρε και η καθηγήτρια του ΕΜΠ Μαρία Λοϊζίδου. Επισήμανε μάλιστα ότι το νερό που φεύγει από την εγκατάσταση, μετά την επεξεργασία των καταλοίπων, για την Ψυττάλεια, είναι πιο καθαρό από το νερό που διαθέτει η ΕΥΔΑΠ στον Σαρωνικό. «Το νερό, τόνισε, θα μπορούσε να πέσει στη θάλασσα ως έχει αντί να επιβαρύνει τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ».
Δυναμική ανάπτυξη από το 1993
Η HEC λειτουργεί από το 1993, όταν ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό που διενήργησε ο ΟΛΠ ανέλαβε το έργο της συλλογής και επεξεργασίας υγρών καταλοίπων των πλοίων που δένουν στο λιμάνι του Πειραιά. Στρατηγικό πλεονέκτημα έδωσε στην εταιρεία και η εξαγορά του γερμανικού ομίλου Eckelmann. Με την εξαγορά στην κατοχή της HEC περιήλθαν τόσο ο στόλος των 12 περιβαλλοντικών δεξαμενόπλοιων του ομίλου Eckelmann, όσο και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας καταλοίπων στο λιμάνι του Αμβούργου.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Καρύγιαννη.
Φωτογραφίες: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου.