Την φιλόξενη Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου «που τόσα έχει προσφέρει στον ελληνισμό» επισκέφτηκε για πρώτη φορά ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αίγυπτο, και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την οργάνωση, το πολυσχιδές έργο και την πολύπλευρη δραστηριότητά της.
Στους «άξιους συνεχιστές μιας ιστορικής και ένδοξης ομογενειακής κληρονομιάς και ευεργέτες» ο Γιάννης Αμανατίδης συμπεριέλαβε όλους τους Αιγυπτιώτες που με την στάση τους προάγουν τον ελληνισμό στην αφρικανική ήπειρο.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε εντυπωσιασμένος από την οργάνωση, το πολυσχιδές έργο και την πολύπλευρη δραστηριότητα της Κοινότητας αλλά και όλων των παροικιακών σωματείων, προέδρους και μέλη των οποίων είχε την ευκαιρία να γνωρίσει, επισκεπτόμενος το Πολιτιστικό Κέντρο, την Αχιλλοπούλειο Σχολή και την Αμπέτειο Σχολή, όπου συνομίλησε με μαθήτριες και μαθητές και συνεχάρη τη διοίκηση, το προσωπικό, τους φορείς και τους εκπαιδευτικούς για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Γιάννη Αμανατίδη στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου(φωτ.: facebook / ioannis amanatidis)
Ειδικότερα στο Πολιτιστικό Κέντρο ο Γιάννης Αμανατίδης έλαβε μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του προέδρου, Χρήστου Καβαλή, και των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, ενώ ενημερώθηκε εκτενώς για τις δραστηριότητες του Κέντρου από το διευθυντή του, Χρήστο Παπαδόπουλο.
Ο υφυπουργός με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, συνεχάρη γονείς, εκπαιδευτικούς και φορείς της ομογένειας για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής παιδείας –έργο εθνικής σημασίας– για το οποίο σας συγχαίρω.
«Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής» τόνισε «η ελληνική πολιτεία μερίμνησε ώστε, κατά την σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε, τα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου να είναι πλήρως στελεχωμένα, προς όφελος των μαθητών της ομογένειας».
«Είναι σαφές» πρόσθεσε «ότι η αριθμητική μείωση του ελληνισμού στην Αίγυπτο, όπως αυτή επήλθε τον προηγούμενο αιώνα για λόγους γνωστούς σε όλους, ουδόλως έχει αφαιρέσει από το εθνικό σθένος και την δυναμικότητα μιας παροικίας, της οποίας το κύτταρο επιβίωσης, αριστείας και διάκρισης συνεχίζει να είναι ισχυρό, πάντα με την πνευματική καθοδήγηση του Πατριαρχείου και του Πατριάρχη μας».