Πώς μπορείς να μιλήσεις για τους πρόσφυγες, τους παλιούς και τους νέους, για τους διωγμούς, τη βία και την ανεκτικότητα; Αν είσαι καλλιτέχνης χρησιμοποιείς τη μουσική, το χορό, το θέατρο, τις ψηφιακές τέχνες, το ντοκιμαντέρ, ακόμα και το γκράφιτι. Ή εναλλακτικά, αν είσαι φορέας πολιτισμού, κάνεις εκθέσεις, διοργανώνεις ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια.
Στο πλαίσιο του θεσμού Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει σε Αθήνα και Πειραιά τη σπονδυλωτή δράση «Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες».
Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, χώροι πολιτισμού, ακόμα και η Βουλή, συμμετέχουν στο τριήμερο δράσεων, από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Σε αριθμούς, στους «Διωγμούς» συμμετέχουν 45 φορείς, κρατικοί και μη, με συνολικά 65 δράσεις. Σχηματικά, το πλέγμα των διαδρομών εκτείνεται από τις βόρειες παρυφές της πόλης μέχρι το θαλάσσιο μέτωπο της Πειραϊκής.
Το δικό τους… παρών δίνουν και οι Μικρασιάτες και Πόντιοι πρόσφυγες.
Για παράδειγμα, στις 23 Σεπτεμβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας θα δώσει διάλεξη για «Τα τραγούδια της ελληνικής προσφυγιάς», και θα ακολουθήσει συναυλία παραδοσιακής μουσικής από τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη. Ακόμα, ξεχωρίζουν οι θεματικές ξεναγήσεις στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο Κουμπάρη) για τα κειμήλια των Μικρασιατών προσφύγων (24/9), και για την εγκατάσταση Μικρασιατών και Ποντίων (23-25/9).
Στο δε Πολεμικό Μουσείο θα φιλοξενηθεί η έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Δύο φορές ξένος. Πρόσφυγες και αιχμάλωτοι της Μικρασιατικής Εκστρατείας», ενώ στο ανοιχτό θέατρο του Μουσείου «Φιλιώ Χαϊδεμένου», στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα ανέβει η Αγγέλα Παπάζογλου, με την Άννα Βαγενά στον ομώνυμο ρόλο (25/9).
- Το σαββατοκύριακο 24-25 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα κρατικά μουσεία, σε όλη την Ελλάδα, θα είναι ελεύθερη.
- Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά και τις 65 εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Πειραιά. Σε αρκετές, απαιτείται η τηλεφωνική κράτηση θέσεων.