«Στην αρχή, όταν έλαβα το μέιλ, ξαφνιάστηκα, επειδή νόμιζα ότι στα γραμματόσημα εικονίζονται μόνο οι νεκροί» σχολίασε ευδιάθετα ο διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, θεωρώντας τη χειρονομία του ιδρύματος Ιnternational Foundation for Greece και των ΕΛΤΑ, σημαντική «όχι μόνο για το πρόσωπό του, αλλά ευρύτερα για τους απανταχού Έλληνες του εξωτερικού».
Ο Κώστας Γαβράς είναι ένας από τους πέντε διακεκριμένους Έλληνες, από την πεντάδα της αναμνηστικής σειράς «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες», που κυκλοφορούν τα ΕΛΤΑ.
Οι άλλοι τέσσερις της βραβευμένης πεντάδας είναι ο Ελληνοαμερικανός της Σίλικον Βάλεϊ, δρ Παναγιώτης (Πήτερ) Διαμαντής, ο επιχειρηματίας Γιάννης Κατσιματίδης, η παραγωγός και σύζυγος του Τομ Χανκς, Ρίτα Γουίλσον και ο δημοσιογράφος και πολιτικός σύμβουλος του Κλίντον, Γιώργος Στεφανόπουλος.
Ο Κώστας Γαβράς ταχυδρομεί κάρτες με το… γραμματόσημό του (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Αλέξανδρος Βλάχος)
Και οι πέντε «διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής πραγματικότητας» και είναι ο λόγος που το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Ιnternational Foundation for Greece», του Γιώργου και της Ασπασίας Λεβέντη, με έδρα το Λονδίνο, αποφάσισε να τους βραβεύσει το βράδυ της Πέμπτης, σε ειδική τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Τα ΕΛΤΑ αποδέχτηκαν να εντάξουν τους βραβευμένους του IFG στη σειρά «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες», κόντρα στην παράδοση γραμματοσήμων με πρόσωπα που δεν βρίσκονται στη ζωή.
«Η Ελλάδα ταξιδεύει προς το μέλλον, με ανθρώπους που έγραψαν ιστορία με μόχθο, κι έχουμε το σπάνιο φαινόμενο να είναι μαζί μας οι προσωπικότητες που τιμούμε» είπε σήμερα η πρόεδρος των ΕΛΤΑ Φρόσω Σταυράκη, στην παρουσίαση της νέας σειράς γραμματοσήμων.
Αναμνηστική φωτογραφία των Γαβρά, Διαμαντή και Κατσιματίδη με φόντο τα… γραμματόσημά τους στη διάρκεια της ειδικής τελετής στο Μέγαρο Μουσικής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Αλέξανδρος Βλάχος)
Γιατί δεν το αποτολμούσαν στο παρελθόν τα ΕΛΤΑ; «Ίσως, από φόβο να ακυρώσουν οι τιμώμενοι εν ζωή, τις λαμπρές πράξεις του παρελθόντος τους. Όμως το ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση είναι πιο δυνατό» απάντησε η ίδια σε σχετική ερώτηση.
Τα βραβεία απονέμονται κάθε τρία χρόνια σε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και «ξεχώρισαν με την ανεκτίμητη προσφορά τους στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και στη διάχυση (διάδοση) των ελληνικών ιδεών, αξιών και πνεύματος σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Απεικονίζουν τους σύγχρονους, δημιουργικούς, μαχητικούς Έλληνες και ταυτόχρονα είναι φιλέλληνες» σύμφωνα με την πρόεδρο του IFG, Ασπασία Λεβέντη.