Τον Μάρτιο του 2014 η άξια συγγραφέας από την Αλμωπία, Σόφη Θεοδωρίδου εκδίδει Το κορίτσι απ’ τη Σαμψούντα, ένα ακόμη μοναδικό δημιούργημά της. Το βιβλίο αυτό φτάνει στα δικά μου χέρια αυτό το καλοκαίρι με αφορμή τις καλές κριτικές που ακούγονταν από όλο τον κόσμο που το διάβασε. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι το άρθρο που σας παραθέτω δεν έχει σκοπό να «παινέψει» το βιβλίο ή τη συγγραφέα, μετά από δύο χρόνια κυκλοφορίας.
Η αξία του βιβλίου είναι αποδεδειγμένη από την μεγάλη επιτυχία του στο αναγνωστικό κοινό – όχι μόνο του ποντιακού ελληνισμού.
Θα ήθελα να σταθώ στα συναισθήματα και στην περιγραφή των γεγονότων που γίνονται με έναν μοναδικό τρόπο από τη Σ. Θεοδωρίδου. Μέσα στο βιβλίο περιγράφεται η ζωή ενός νεαρού κοριτσιού που από την ήρεμη καθημερινότητα στην όμορφη Αμισό οδηγείται να βιώσει τις απώλειες και τις αγριότητες της Γενοκτονίας. Η Καλλιόπη, όπως ονομάζεται η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, πονάει, ταπεινώνεται, αλλά διεκδικεί και αγωνίζεται.
Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι και το μεγαλύτερο μήνυμα που περνά η συγγραφέας: ο αγώνας για τη ζωή, η πίστη στην Ορθοδοξία και η δύναμη του ποντιακού λαού. Η Σ. Θεοδωρίδου χωρίς ίχνος φανατισμού ή μισαλλοδοξίας περιγράφει με αμεσότητα τα θλιβερά των διωγμών, των συλλήψεων, των πορειών θανάτου αλλά και των ανθρώπινων σχέσεων ανάμεσα στους λαούς.
Μέσα όμως από αυτά διαφαίνεται η αλήθεια της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών που κάθε σύγχρονος και δημοκρατικός άνθρωπος πρέπει να σέβεται και να αναγνωρίζει.
Αξίζει να αναφερθούμε και στις γλαφυρές περιγραφές της Σαμψούντας, αλλά και στην άριστη εμπλοκή της εθνικής ιστορίας με την προσωπική ιστορία των ανθρώπων. Το κορίτσι από τη Σαμψούντα είναι ένας λίθος στο οικοδόμημα της ιστορίας, είναι όλες εκείνες οι γυναίκες του Πόντου και της Μικράς Ασίας που έμειναν απροστάτευτες στα γεγονότα της Γενοκτονίας και της Καταστροφής. Στα παράξενα μάτια της Καλλιόπης βλέπουμε την κάθε Ελληνίδα, αλλά και κάθε Έλληνα που αγωνιά και πολεμά απέναντι στον πόνο και την απώλεια.
Ως νέα συγγραφέας και συμπατριώτισσα της Σόφης Θεοδωρίδου από την Αλμωπία, θέλω να την ευχαριστήσω για τα μεγάλα νοήματα που μας χαρίζει και για το παράδειγμα που δίνει και σε εμάς που αγαπάμε την τέχνη του λόγου και που αγωνιούμε για τη διάσωση της μνήμης.
Η συγγραφέας Σόφη Θεοδωρίδου
Το κορίτσι από τη Σαμψούντα, λοιπόν, έρχεται να ενισχύσει όχι μόνο τον ελληνικό λόγο, αλλά και τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, καθώς μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται οι ιστορίες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, το δέσιμό τους με το διωγμό και το θάνατο. Ο θάνατος όμως για την Ορθοδοξία σημαίνει ανάπαυση στην αγκαλιά του Θεού, και όχι τέλος.
Γι’ αυτό είναι χρέος μας να τιμούμε τους νεκρούς της Γενοκτονίας και να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώρισή της.
Προκοπίδου Μαρία
Εκπαιδευτικός, συγγραφέας του βιβλίου Η Άτρα του Πόντου, εκδ. Ινφογνώμων, Αθήνα 2014.
► Σόφη Θεοδωρίδου, Το κορίτσι απ’ τη Σαμψούντα, εκδ. Ψυχογιός, Αθήνα 2014.