Άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ελληνισμού είναι η Οδησσός, όπου ακόμα και σήμερα διαμένει μεγάλος αριθμός Ελλήνων, που αναλαμβάνουν συνεχώς πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του πολιτισμού μας. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος των Ελλήνων Επιχειρηματιών και Επιχειρήσεων στην Ουκρανία Παντελής Μπούμπουρας, ο οποίος μετά τη διοργάνωση του Πάσχα των Ελλήνων στην Οδησσό, ανέλαβε μία ακόμα πρωτοβουλία· την κατασκευή ελληνικού πάρκου στο κέντρο της πόλης!
Το πάρκο θα κατασκευαστεί μπροστά σε ένα από πιο διάσημα αξιοθέατα της Οδησσού, την περίφημη κιονοστοιχία του Παλατιού Βοροντσόφ.
Δύο περίτεχνες σειρές από σκαλοπάτια θα οδηγούν από την κιονοστοιχία προς το σιντριβάνι του πάρκου, γύρω από το οποίο θα τοποθετηθούν αγάλματα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Το ελληνικό πάρκο θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς οι τουρίστες θα συνδυάζουν στην επίσκεψή τους και τα δύο αξιοθέατα.
Μια πρωτοβουλία του Έλληνα επιχειρηματία Παντελή Μπούμπουρα
Το σιντριβάνι θα διακοσμηθεί με το άγαλμα του Τρίτωνα και της θεάς Δήμητρας. Μπροστά του θα στηθεί μια εξέδρα, στην οποία θα διοργανώνονται ανά τακτά διαστήματα συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
«Μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω και ένα ελληνικό πάρκο στην Οδησσό καθώς έχουμε ήδη την ελληνική μας πλατεία. Στην Οδησσό υπάρχει πλούσια ελληνική ιστορία» δήλωσε στα ρωσικά ΜΜΕ ο Παντελής Μπούμπουρας.
Την ιδέα της κατασκευής του πάρκου ο Έλληνας επιχειρηματίας την πρότεινε πριν από ένα χρόνο στον δήμαρχο Οδησσού Γκενάντι Τρουχάνοφ, ο οποίος την έκανε αμέσως δεκτή.
Μια πανοραμική θέα της μακέτας του ελληνικού πάρκου
Το ελληνικό πάρκο έχει σχεδιαστεί να συνδεθεί με το πάρκο Κωνσταντινούπολης μέσω μιας υπόγειας σήραγγας που θα περνά κάτω από τις περίφημες Σκάλες Ποτέμκιν. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι χορηγοί των έργων θεωρούν ότι αυτή η κίνηση θα έχει βαθύ συμβολισμό, καθώς θα ενώσει τους δύο λαούς στην καρδιά της πολυπολιτισμικής Οδησσού.
«Η Οδησσός έχει μεγάλη ιστορία – όχι μόνο την ελληνική, είναι μια πόλη-θαύμα. Δεξιά θα είναι οι Τούρκοι και αριστερά οι Έλληνες. Αυτό μόνο η Οδησσός μπορεί να το κάνει» δήλωσε ο Π. Μπούμπορας, και υποσχέθηκε ότι θα ετοιμάσει και άλλα σχέδια για το μέλλον.
Το ελληνικό πάρκο θα είναι έτοιμο σε περίπου δύο χρόνια
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά την Ημέρα της Οδησσού, και θα διαρκέσουν ενάμισι με δύο χρόνια. Το πάρκο θα έχει μονοπάτια στα οποία θα μπορούν να κάνουν περίπατο οι περαστικοί. Θα υπάρχει επίσης χώρος να εγκατασταθούν καφετέριες αλλά και καταστήματα με αναμνηστικά. Το πάρκο θα χωριστεί σε τρεις ζώνες, η καθεμιά για διαφορετική ηλικιακή κατηγορία. Για την πρόσβαση στο πάρκο θα τεθούν σε λειτουργία και ανελκυστήρες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην περιοχή όπου θα χτιστεί το πάρκο παραμένουν τα χαλάσματα μιας ελληνικής ψαροταβέρνας που λειτουργούσε το 1830. Σκοπός είναι να ανοικοδομηθεί και αυτό το κτήριο, για να τεθεί ξανά σε λειτουργία.
Το σχεδιασμό του πάρκου ανέλαβε κατόπιν διαγωνισμού η Νάτα Γκολοφτσένκο.