Τα γόνατα λύγιζαν. Το βλέμμα χαμήλωνε και πολλά μάτια θόλωναν από το λεπτό στρώμα των πρώτων δακρύων. Ένα «δάσος» από χέρια ξεφύτρωνε για να αγγίξει την ιερή εικόνα της μητέρας των Ποντίων, της Παναγίας Σουμελά, όταν εκείνη περνούσε πάνω από χιλιάδες σκυμμένα κεφάλια, Κυριακή βράδυ, παραμονή της Παναγίας.
Να την αγγίξουν και να πλημμυρίσει η ψυχή των προσκυνητών, που στέκονταν με ευλάβεια, ευσέβεια και κατάνυξη σε μια ατέλειωτη ουρά, από την ελπίδα που γεννά η επικοινωνία με τη Θεομήτορα.
Ήταν η πιο ιερή, κατανυκτική και ταυτόχρονα πανηγυρική φάση της παραμονής του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο μοναστήρι της Παναγίας του Βερμίου. Η λιτάνευση της αγίας εικόνας υπό τους χαρμόσυνους ήχους των καμπανών, που έστελναν το δικό τους ιλαρό μήνυμα στις ψυχές των ανθρώπων.
Πανηγυρική πομπή
Η μπάντα του στρατού παιάνισε και οι παλάμες των νεαρών λοκατζήδων χτύπησαν με δύναμη πάνω στα όπλα τους, όταν η ιερή εικόνα ξεπρόβαλε από τη θύρα του ιερού ναού, για να ξεκινήσει η λιτάνευση.
Η εικόνα μπήκε στην ανθοστολισμένη θήκη της και ξεκίνησε η πανηγυρική πομπή. Συμμετείχαν πειθαρχημένοι στρατιώτες, μαυροφορεμένοι ψάλτες, νεαροί με εξαπτέρυγα, Πόντιοι με παραδοσιακές φορεσιές και σοβαρά πρόσωπα, και ιερείς με λευκά άμφια.
Ανάμεσά τους και οι πέντε μητροπολίτες που παρευρέθηκαν στον εορτασμό της Παναγίας Σουμελά. Ο οικοδεσπότης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, ο Κασσανδρείας και Πολυγύρου Νικόδημος, ο Θεουπόλεως Παντελεήμων και ο Λβόβ Ουκρανίας Φιλάρετος.
Οι μητροπολίτες ήταν αυτοί που με στεντόρειες φωνές έψαλαν ύμνους στην Παναγία, όταν η λιτάνευση της εικόνας πραγματοποίησε την παραδοσιακή στάση της στην πλατεία, στον εξωτερικό χώρο του μοναστηριού.
Στην πομπή ξεχώριζαν ιερά κειμήλια από το ομώνυμο μοναστήρι του Πόντου που «αναπαύονται» πλέον στο Βέρμιο. Μαυροντυμένοι νεαροί Πόντιοι κρατούσαν, όσο πιο ψηλά μπορούσαν, έναν Σταυρό και μία εικόνα της Παναγίας, στην πίσω όψη της οποίας υπήρχε η μορφή του Αγίου Νικολάου.
Συλλείτουργο και τιμή στην ΕΛΑΣ
Συλλείτουργο των πέντε μητροπολιτών, χοροστατούντος του Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, αποτέλεσε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, αλλά και αρκετές ώρες πριν από αυτήν, τεράστια ουρά είχε δημιουργηθεί μέσα στο ναό από πιστούς που περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους για να ασπαστούν την αγία εικόνα. Να ζητήσουν τη συγχώρεση της Παναγιάς και να ικετεύσουν τη χάρη Της.
Μόλις τελείωσε η Θεία Λειτουργία, ο μητροπολίτης Κασσανδρείας και Πολυγύρου μίλησε στο ποίμνιο για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την οποία χαρακτήρισε ως «την κορυφαία από τις θεομητορικές εορτές».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», Γιώργος Τανιμανίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ευχήθηκε να ξαναγίνει Θεία Λειτουργία στο ιερό μοναστήρι του όρους Μελά του Πόντου.
Ο Γιώργος Τανιμανίδης έκανε αναφορά και στην Ελληνική Αστυνομία, για την οποία είπε ότι αποτελεί μεγάλο συμπαραστάτη του ιερού μοναστηριού και των εορταστικών εκδηλώσεων που γίνονται σ’ αυτό, για να αναφερθεί στη συνέχεια προσωπικά στον αρχηγό της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τον οποίο χαρακτήρισε «Σουμελιώτη», επειδή έδειξε συγκινητικό ενδιαφέρον για τη μονή και το ιερό ίδρυμά της.
Από τον μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας –και στο πρόσωπό του ολόκληρη η Ελληνική Αστυνομία– τιμήθηκε με τον Μέγα Σταυρό Σουμελιώτισσας, ενώ από τον Γιώργο Τανιμανίδη, τον ηγούμενο της μονής Αθηναγόρα Μπίρδα και τον ειδικό γραμματέα της διοικούσας επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά» Μπάμπη Αποστολίδη, πήρε το χρυσό μετάλλιο της Σουμελιώτισσας.
Για το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, το οποίο εδώ και 65 χρόνια φυλάει τα ιερά κειμήλια του Πόντου, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας, για να αναφερθεί και στην τιμή που έγινε στον ίδιο και στην Ελληνική Αστυνομία.
«Η τιμή έχει ιδιαίτερη αξία και ξεχωριστή σημασία, διότι συμπεριλαμβάνει όλα τα στοιχεία, την ιστορία και τις αξίες του ποντιακού ελληνισμού», είπε ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας, δίνοντας στη συνέχεια στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» τον Κότινο του Νικητή και την Αρχηγική Ράβδο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Μετά τη Θεία Λειτουργία και τη λιτάνευση της ιερής εικόνας ακολούθησε παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, με πρωταγωνιστές τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του 18ου Συναπαντήματος Ποντιακής Νεολαίας.
Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.
Φωτογραφίες, βίντεο: Φίλιππος Φασούλας για το pontos-news.gr.