Ήταν οι μικρότεροι σε ηλικία διαγωνιζόμενοι και προέρχονται από το μικρότερο σχολείο που ταξίδεψε μέχρι τη Λουκέρνη, εκεί όπου φιλοξενήθηκε ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «Company of the Year» του Junior Achievement Europe. Ωστόσο, οι 15 μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας φεύγουν από την Ελβετία έχοντας στις αποσκευές τους δύο πολύ σημαντικά βραβεία!
Η ιδέα τους, ο «έξυπνος» κάδος ανακύκλωσης SmileyBin, εντυπωσίασε τους κριτές καθώς πρόκειται για start-up που έχει καινοτομία, οικολογικούς και κοινωνικούς στόχους, αλλά και πρωτοπόρο επιχειρηματικό σχέδιο.
Γι’ αυτό και η ελληνική ομάδα κέρδισε με το… σπαθί της το κορυφαίο βραβείο του διαγωνισμού, το Life Changer Signature Award, το οποίο απονέμεται στην πιο καινοτόμο επιχείρηση που έχει τη δυναμική να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των ανθρώπων.
Εξίσου μεγάλη επιτυχία ήταν και η βράβευση της Μαρίας Κοκκάλα. Η μαθήτρια από τα Αλώνια Πιερίας αναδείχθηκε ως ηγετική προσωπικότητα, ανάμεσα σε 275.000 μαθητές που συμμετείχαν φέτος στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση». Μαζί με άλλους εννέα συμμετέχοντες βραβεύτηκε με το Leadership Award.
Η Μαρία Κοκκάλα, μαζί με άλλους εννέα μαθητές από την Ευρώπη, βραβεύτηκε με το Leadership Award (φωτ.: Facebook)
«Μου έδωσαν συγχαρητήρια για τη μεγάλη ωριμότητά μου παρά το νεαρό της ηλικίας μου. Είμαι ενθουσιασμένη που με το καινοτόμο προϊόν μας, και τις διακρίσεις μας στο σπουδαίο αυτό ευρωπαϊκό διαγωνισμό, αναδείξαμε την Ελλάδα μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 15χρονη Μαρία.
Για τον Ιορδάνη Πασχαλίδη, έναν από τους μαθητές που ταξίδεψαν μέχρι τη Λουκέρνη, το βραβείο αναδεικνύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την καινοτόμα επιχειρηματική τους προσπάθεια.
Το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό απονεμήθηκε σε μαθητές από τη Δανία για μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που βοηθά άτομα με δυσλεξία να διαβάζουν υπότιτλους στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το δεύτερο βραβείο πήγε στη Σλοβακία και το τρίτο στο Ηνωμένο Βασίλειο.