Σαν σήμερα το 1912 στο Βατούμ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας άρχισε την έκδοσή της η εβδομαδιαία εφημερίδα των Ποντίων Αργοναύτης. Επρόκειτο για εφημερίδα που δεν δίσταζε να δημοσιεύει οποιαδήποτε είδηση παρά τα αντίθετα συμφέροντα και το μάτι της αυστηρής τουρκικής λογοκρισίας. Ήταν το έντυπο που είχε ως κύριο στόχο να αφυπνίσει την εθνική και θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων και να τους προσφέρει ενημέρωση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, ειδικά για το γένος των Ποντίων.
Η ιδέα για την έκδοση της εφημερίδας άνηκε στον επιχειρηματία Σταύρο Γαληνό, ο οποίος παρά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε, συνέχισε την κυκλοφορία της.
Ένας από τους πολλούς Πόντιους αρθρογράφους που έγραφαν στην εφημερίδα, ο Μιλτιάδης Νυμφόπουλος, όπως αναφέρει η Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού των εκδόσεων Μαλλιάρη-Παιδεία, είπε: «Η εφημερίδα Αργοναύτης έπαιξε θαυμάσια το ρόλο της. Εκδιδόταν στο Βατούμ κατά την έναρξη του Βαλκανικού Πολέμου. Οι ελληνικές εφημερίδες της Τραπεζούντας δεν τολμούσαν να γράψουν νέα του πολέμου. Ο Αργοναύτης ανέγραφε με θάρρος πολεμικές ειδήσεις από τα διάφορα μέτωπα του Βαλκανικού Πολέμου, και γι’ αυτό γινόταν ανάρπαστος από τους Έλληνες του Πόντου».
Η εφημερίδα κυκλοφορούσε στον Πόντο αλλά και σε όλη τη Ρωσία, και έφτασε μέχρι και τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες να συνεχιστεί η κυκλοφορία του εντύπου, ήρθε ένα γεγονός να βάλει τέλος στην φωνή των Ποντίων. Το 1918, όπως αναφέρει η Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού, έπειτα από εντολή των σοβιετικών Αρχών επέβαλαν στο τυπογραφείο του Σταύρου Γαληνού να τυπώνεται εκεί η εφημερίδα των Ελλήνων κομμουνιστών του Βατούμ Χαραυγή.
Οι Σοβιετικοί ανακοίνωσαν στον Γαληνό πως αν αρνιόταν την εκτύπωσή της, θα του έκλειναν το τυπογραφείο.
Η απειλή έπιασε μάλλον τόπο, και τον Μάρτιο του ίδιου έτους το τυπογραφείο και η εφημερίδα του Σταύρου Γαληνού Αργοναύτης έκλεισαν.