Ο δημοφιλής Πόντιος τραγουδιστής Βασίλης Καρράς θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 14 έως και την Κυριακή 17 Ιουλίου στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά του Βερμίου. Πλούσιο θα είναι και φέτος το πρόγραμμα των νεολαίων, με εισηγήσεις σημαντικών ανθρώπων αλλά και πολλή ποντιακή μουσική.
Κάθε χρόνο οι νεολαίοι του Συναπαντήματος καλούν και τιμούν μια προσωπικότητα, από διάφορους χώρους, και φέτος επιλέχθηκε ο Βασίλης Καρράς, ο οποίος δέχθηκε με χαρά να παρευρεθεί.
Ο γνωστός καλλιτέχνης θα βρίσκεται στην Παναγία Σουμελά το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιουλίου για την επίσημη τελετή έναρξης του 18ου Συναπαντήματος, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 18:00. Θα τιμηθεί για την πολύχρονη προσφορά του στο ελληνικό και ιδιαίτερα στο ποντιακό τραγούδι. Μένει να δούμε αν θα κάνει το χατίρι στη νεολαία να πει ένα-δύο τραγούδια, για να δώσει και τη δική του νότα στην εκδήλωση…
Ο Βασίλης Καρράς τραγουδά «Πατρίδα μ’ αραεύω σε» στην παρουσίαση του ανανεωμένου pontos-news.gr
στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2014)
Το Συναπάντημα «ενηλικιώνεται»
Από την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας θα βρίσκεται στο Βέρμιο η Οργανωτική Επιτροπή του Συναπαντήματος, που απαρτίζεται από 55 μέλη, προκειμένου να διευθετήσει όλες τις λεπτομέρειες για μια ξεχωριστή συνάντηση που φέτος… ενηλικιώνεται.
Στο 18ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων θα λάβουν μέρος 450 άτομα, ηλικίας 15-35 ετών από 95 ποντιακούς συλλόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού – μεταξύ άλλων από την Κριμαία, τη Βοστώνη και τη Γεωργία.
«Το ετήσιο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων αποτελεί το απαύγασμα της ενότητας. Είναι ό,τι πιο ενωτικό υπάρχει στον ποντιακό χώρο. Δεν παίζει κανέναν ρόλο και δεν μας ενδιαφέρει αν ο οποιοσδήποτε νέος ανήκει στη χ ή στην ψ ομοσπονδία. Είναι όλοι τους καλοδεχούμενοι. Άλλωστε, η Παναγία Σουμελά δεν διώχνει κανέναν από κοντά της», λέει στο pontos-news.gr η Αθηνά Παπαδάκη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής.
Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που μίλησαν στο pontos-news.gr: Ελένη Αϊναλή, Χρυσή Γρηγοριάδου και Αθηνά Παπαδάκη
Μια οικογένεια
Την αίσθηση της οικογένειας που δημιουργεί στους συμμετέχοντες το Συναπάντημα τόνισαν με ένα στόμα στο pontos-news.gr και άλλα μέλη της Επιτροπής. Όπως ανέφεραν, υπάρχουν αρκετοί 40ρηδες Πόντιοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε παλαιότερα Συναπαντήματα και τώρα ετοιμάζουν τα παιδιά τους, εφήβους σήμερα, για να βρεθούν σε λίγες μέρες στις πλαγιές του Βερμίου, υπό τη σκέπη της Παναγίας Σουμελά, της μητέρας όλων των Ποντίων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Χρυσή Γρηγοριάδου, 18 χρονών, που η 41 ετών μητέρα της έλαβε μέρος στα πρώτα Συναπαντήματα.
«Η συμμετοχή στο Συναπάντημα αποτελεί κάτι σαν κληρονομιά για την οικογένειά μου. Η μητέρα μου συμμετείχε από 25 ετών· πριν από λίγα χρόνια άρχισε να πηγαίνει η αδελφή μου, και πλέον πηγαίνω κι εγώ. Έχουμε κάνει πολλούς καλούς φίλους στα Συναπαντήματα. Περιμένω πώς και πώς να πάω, για να ξαναδώ άτομα που συναντώ εκεί μία φορά το χρόνο. Επίσης, είναι σημαντικό ότι μαθαίνω πολλά πράγματα από τις ομιλίες. Στόχος μας είναι το Συναπάντημα να παραμείνει για πάντα ζωντανό. Να μη σβήσει ποτέ αυτή η φλόγα», μας λέει η Χρυσή Γρηγοριάδου.
«Το νιώθουμε σαν το σπίτι μας. Όσες μέρες βρισκόμαστε εκεί, ουσιαστικά δεν επικοινωνούμε με τις οικογένειές μας αφού αισθανόμαστε ότι η οικογένειά μας βρίσκεται μαζί μας. Μια οικογένεια αποτελεί και ολόκληρο το Συναπάντημα, στην οποία νιώθουμε ότι ανήκουμε», συμπληρώνει από την πλευρά της η Ελένη Αϊναλή.
Κατά την Αθηνά Παπαδάκη πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι μπορεί να αλλάζουν οι γενιές των συμμετεχόντων στο Συναπάντημα, ωστόσο ο ενθουσιασμός παραμένει ο ίδιος. «Θεωρούμε ό,τι πιο όμορφο να βρισκόμαστε μαζί με 500 ακόμα νέους στην Παναγία Σουμελά. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου που θα απέχουμε τόσο πολύ από τη θάλασσα, αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού».
Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής επί το έργον…
Το πρόγραμμα
Διαλέξεις και εισηγήσεις από αξιόλογους επιστήμονες, ιστορικούς και ερευνητές, με θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό, παρουσιάσεις δράσεων των νέων καθώς και παραδοσιακές ποντιακές βραδιές με θέατρο, γλέντια και άλλα δρώμενα περιλαμβάνει το 18ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.
Θα μιλήσουν ο δρ Θεοδόσης Κυριακίδης με θέμα «Κείμενα και επιστολές στο Βατικανό αποκαλύπτουν τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού», ο Θεόφιλος Πουταχίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Οι φίλοι μας τα μικρόβια – Ο τσαχλαμάς, τα πεντικούδια και η ορμόνη της αγάπης», και η συγγραφέας Κυριακή Χριστοφορίδου για «Τα παραμύθια της Ανατολής». Ο λυράρης Νίκος Σοφιανίδης θα παρουσιάσει παραδοσιακά τραγούδια, και η ζωγράφος Σοφία Αμπερίδου θέματα ζωγραφικής «Με το βλέμμα της προσφυγιάς».
Αναμνηστική φωτογραφία από το 17ο Συναπάντημα
Ομιλίες θα παρουσιάσουν και νεολαίοι-μέλη του Συναπαντήματος, οι οποίοι συγκέντρωσαν το υλικό από προσωπικές τους επιστημονικές έρευνες. Ειδικότερα, η Μαρτσέλλα Ανθρακοπούλου θα μιλήσει για την «Αρχιτεκτονική στον Πόντο» και ο Χριστόφορος Μαβίδης για τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες των Ποντίων.
Η κεντρική εισήγηση την Παρασκευή 15 Ιουλίου στην τελετή έναρξης του Συναπαντήματος θα έχει ως θέμα «Διαδίκτυο – Υγεία – Αλήθειες».
Κατά τη διάρκεια του Συναπαντήματος οι νεολαίοι θα παρακολουθήσουν στην πράξη την παρασκευή του τανωμένου σορβά από τον Ποντιακό Σύλλογο Πολυδενδρίου Ασκού.
Τανωμένος σορβάς (πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να δείτε τη συνταγή)
Επίσης, θα παρουσιαστούν η θεατρική παράσταση στην ποντιακή διάλεκτο Έναν σπυρίν θυμίαμα από τον Ποντιακό Σύλλογο Κολχικού «Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντας», και μουσικοθεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στη μαρτυρική Σάντα από τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.
Παράλληλα θα διοργανωθούν παραδοσιακές βραδιές με λύρα και τραγούδια του Πόντου, με πρωταγωνιστές μέλη του Συναπαντήματος.
Το μήνυμα
Αποτελεί πλέον θεσμό στο τέλος κάθε Συναπαντήματος οι συμμετέχοντες να στέλνουν με το δικό τους τρόπο σε ολόκληρο τον κόσμο κάποιο μήνυμα για τον ποντιακό ελληνισμό και τα δίκαια αιτήματά του.
Έτσι, μετά την περσινή γιγάντια φράση «Ο Πόντος Ζει» που σχημάτισαν με τα σώματά τους μπροστά από το ναό του μοναστηριού, φέτος θα επιχειρηθεί κάτι περισσότερο διαδραστικό: Να σχηματίσουν ένα δέντρο, το οποίο να σηματοδοτεί ότι παραμένουν δεμένοι με τις ρίζες τους.
Με αυτό το μήνυμα έκλεισε το 17ο Συναπάντημα
Αν αποδειχθεί ότι αυτό είναι δύσκολο να σχηματισθεί με τα σώματα, θα σχεδιάσουν το δέντρο στη γη και πάνω στα κλαδιά του θα βρίσκονται νεολαίοι, οι οποίοι θα κρατούν πλακάτ που θα δίνουν το μήνυμα «Είμαστε ζωντανοί» ή «Τηρούμε τις παραδόσεις», ή κάποιο άλλο παρεμφερές. Ας μείνει η έκπληξη…
Στο πίσω μέρος του μυαλού της Οργανωτικής πάντως παραμένει ένας πολύ δύσκολος στόχος: Να σχηματίσουν με τα σώματά τους το χάρτη του Πόντου!
Ως παρακαταθήκη και σημείο αναφοράς της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι σήμερα, οι νέοι του Συναπαντήματος φιλοδοξούν να εκδώσουν ένα ανθολόγιο, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις ομιλίες που έχουν γίνει στα Συναπαντήματα. Εγχείρημα αρκετά κοπιώδες, που όμως αξίζει την προσπάθεια.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης