Ο Γιώργος Αναστάσοφ είναι πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Ταταρστάν «Δέμος», δηλαδή του συλλόγου των Ελλήνων αυτής της μακρινής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, τα μέλη του οποίου διατηρούν και προβάλλουν με θέρμη και λαχτάρα τον ελληνικό πολιτισμό.
Γεννήθηκε στο ελληνικό χωριό Κιαριάκ της Τσάλκας στη Γεωργία, και σήμερα ζει με την Ελληνίδα σύζυγό του και τα δυο παιδιά τους στο Καζάν.
Η Δημοκρατία του Ταταρστάν, με πρωτεύουσα το Καζάν, ανήκει στη Ρωσική Ομοσπονδία και βρέχεται από τον ποταμό Βόλγα. Από διάφορες περιοχές του Καυκάσου πολλοί Έλληνες μετακινήθηκαν και εγκαταστάθηκαν εκεί, κυρίως για οικονομικούς λόγους, από τα μέσα του 20ού αιώνα και μετά. Ανάμεσα σε εκείνους που μετανάστευσαν για σπουδές ήταν και ο Γιώργος Αναστάσοφ, επικεφαλής κατασκευαστικής εταιρείας και διευθυντής της αλυσίδας ξενοδοχείων Castro, που από δεκαετίας είναι και αιρετό μέλος του τοπικού συμβουλίου της περιοχής Βισόκαγια Γκαρά.
Όψη του Καζάν, της πρωτεύουσας του Ταταρστάν
«Οι πρόγονοί μου έφτασαν στη Γεωργία την εποχή του Ρωσοτουρκικού Πολέμου. Για τους γονείς μου ήταν σημαντικό να αποκτήσω υψηλή μόρφωση, και το Καζάν ήταν μια φοιτητική πόλη. Γι’ αυτό ήρθα να ζήσω εδώ και φοίτησα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Εθνικής Έρευνας του Καζάν. Είχα επίσης και συγγενείς εδώ, οπότε μου πρόσφεραν την απαραίτητη βοήθεια» δήλωσε σε συνέντευξή του στον τοπικό Τύπο ο Γ. Αναστάσοφ.
Η δράση και η προσφορά του ελληνικού συλλόγου
Η Εθνοπολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων του Ταταρστάν ιδρύθηκε στις 3 Μαΐου 2001. Η ιδέα της ίδρυσής της ανήκει στον Βασίλη Γιανάκοφ, ενώ πρώτος πρόεδρός της ήταν ο Κωνσταντίνος Μουράντοφ. Ο Γιώργος Αναστάσοφ ανέλαβε το 2010.
«Ο κύριος στόχος του Συλλόγου Ελλήνων του Ταταρστάν είναι η διατήρηση του πολιτισμού, της θρησκείας, των εθίμων και της γλώσσας. Ως προς τη γλώσσα, όμως, υπάρχουν δυσκολίες. Δεν υπάρχουν καθηγητές της νεοελληνικής, αλλά κάνω ό,τι μπορώ για να βρω. Είναι πολύ σημαντική [η ύπαρξη δασκάλων]. Για παράδειγμα, τους εθνικούς μας χορούς τα παιδιά τώρα μπορούν να τους διδαχθούν χάρη στους δασκάλους των ελληνικών χορών.
Η ελληνική νεολαία του Ταταρστάν παρούσα σε κάθε εκδήλωση
»Λαμβάνουμε ενεργό δράση σε όλες τις εκδηλώσεις της πόλης αλλά και της χώρας μας. Το σημαντικότερο κατόρθωμά μας όμως είναι ότι είμαστε ενωμένοι. Συναντιόμαστε, επικοινωνούμε και είμαστε συνεχώς σε επαφή. Κάθε χρόνο γιορτάζουμε την ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Είμαστε περίπου διακόσια άτομα και δίνουμε το παρών σε κάθε χορευτική ή μουσική εκδήλωση» σημείωσε στη συνέντευξή του ο Γ. Αναστάσοφ.
Η σχέση του με την Ελλάδα
Έζησε στη Γεωργία και στο Ταταρστάν και είχε να αφηγηθεί μόνο καλές αναμνήσεις και εμπειρίες από τη ζωή του εκεί μέχρι σήμερα. Όμως, όταν ρωτήθηκε πού είναι η πατρίδα του, απάντησε με βαθιά συγκίνηση… «Η Γεωργία είναι η πρώτη μου πατρίδα, γιατί εκεί γεννήθηκα. Δεύτερη είναι το Ταταρστάν όπου ζω εδώ και 25 χρόνια. Εδώ γεννήθηκαν και οι γιοι μου.
»Η Ελλάδα όμως είναι η ιστορική πατρίδα μου γιατί οι πρόγονοί μου είναι από εκεί».
Μπορεί ο Γιώργος Αναστάσοφ να μένει πολύ μακριά από την Ελλάδα, είναι όμως πάντα ενημερωμένος για τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αδελφές του, που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.
«Επικοινωνώ με όλους μου τους συγγενείς στην ιστορική μου πατρίδα. Τελευταία φορά που ήμουν στην Ελλάδα ήταν το 2013 μαζί με τα παιδιά μου. Το 2015 την επισκέφτηκαν η γυναίκα και το παιδί μου. Εγώ έμεινα στο Ταταρστάν γιατί διεξαγόταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου. Είχα προσκαλέσει μερικούς Έλληνες φίλους μου από τη Μόσχα και κάναμε αισθητή την παρουσία μας σε ένα αγώνισμα που παρακολουθήσαμε μεταξύ Ελλήνων και Καναδών· κρατούσαμε την ελληνική σημαία και ζητωκραυγάζαμε!
Ο Γιώργος Αναστάσοφ σε συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ελλήνων της Κριμαίας Ιβάν Σόνους
»Σε προφορικό καθημερινό επίπεδο μπορώ να επικοινωνώ στα ελληνικά. Η γυναίκα μου είναι Ελληνίδα. Στο σχολείο που πηγαίναμε στη Γεωργία, μικροί, μαθαίναμε λίγα ελληνικά. Τότε όμως δεν σκέφτηκε κανείς ότι θα μας χρειαστεί τόσο στο μέλλον. Οι αδελφές μου, όταν πήγαν να ζήσουν στην Ελλάδα, αναγκάστηκαν να μάθουν εκ νέου τη γλώσσα».
Η προσφορά του στον κατασκευαστικό κλάδο του Καζάν
«Βλέπω την οικοδόμηση και την ευημερία του Καζάν και χαίρεται η ψυχή μου, διότι σε αυτό υπάρχει και η δική μου μικρή συνεισφορά. Με ευχαριστεί να βλέπω τα οικοδομήματα που χτίζουν οι Έλληνες, γιατί ανέκαθεν ήταν άριστοι τεχνίτες και δημιουργοί. Πιθανόν, αυτό μεταβιβάστηκε σε μένα από τους προγόνους μου» εξομολογείται ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Ταταρστάν «Δέμος».
Το 2012 ο Αναστάσοφ τιμήθηκε με μετάλλιο για την προσφορά του στην ανάπτυξη της περιοχής.
Το 2013 έλαβε ευχαριστήρια επιστολή από τον Πρόεδρο του Ταταρστάν Ρουστάμ Μινιχάνοφ για την προσφορά του στην ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου. Υπό την ευθύνη του χτίστηκε μια εστία πολιτισμού, ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ένας παιδικός σταθμός, και ανακαινίστηκε ένα μουσουλμανικό τέμενος. Πριν από έναν χρόνο το κεντρικό νοσοκομείο της περιοχής απέκτησε ειδική αίθουσα για τους VIP που στην πόρτα της φέρει την επιγραφή: «Από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων του Ταταρστάν».
Η θέα του Καζάν από ψηλά
Ο Αναστάσοφ και χιλιάδες ακόμα Έλληνες της διασποράς κρατούν την Ελλάδα ψηλά, όπου κι αν βρίσκονται…
- Οι πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο προέρχονται από συνέντευξή του στη Φαριντά Σουλεϊμάνοβα.