Μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και λοιπών χριστιανικών λαών από τη Γερμανία, η Τουρκία με το καθεστώς που έχει δυσκολεύτηκε. Τώρα όμως έρχεται και η νέα απόφαση της Γαλλίας που ποινικοποιεί την αμφισβήτηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας που έχει αναγνωρίσει η Γαλλία.
Σε σχέση με την παλιά απόφαση έγινε μια σημαντική και στρατηγική αλλαγή.
Διότι γνωρίζαμε ότι μετά την απόφαση της γαλλικής Βουλής και της γαλλικής Γερουσίας ήρθε η Επιτροπή των Σοφών να ανατρέψει την απόφαση ως αντισυνταγματική, λόγω της παρουσίας του ποινικού δικαστηρίου. Ενώ τώρα δεν προβλέπεται η παρέμβαση αυτού του θεσμού. Βλέπουμε λοιπόν ότι και η Δικαιοσύνη μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος.
Έτσι αντιλαμβάνονται και οι πιο καθυστερημένοι πόσο σημαντική είναι η στρατηγική σε αυτές τις αποφάσεις, διότι η διπλωματία δεν έχει τη θέση της σε θέματα που αφορούν γενοκτονίες και εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, αφού δεν υπάρχει τρόπος διπλωματικός για την αντιμετώπιση του γενοκτόνου και το ίδιο ισχύει για τον γενοκτόνο της μνήμης.
Γι’ αυτό τον λόγο όταν μάχεσαι για τις αναγνωρίσεις των γενοκτονιών δεν πρέπει να βασίζεσαι πάνω στη διπλωματία αλλά στην ιστορία και τη στρατηγική.
Για να βλέπεις το παρελθόν και το μέλλον δίχως να στέκεσαι ακίνητος και εγκλωβισμένος μέσα στο παρόν θεωρώντας ότι όλα τα δεδομένα είναι δεδομένα και ότι τίποτα δεν μπορεί ν’ αλλάξει. Διότι όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει αλλαγή κι όταν υπάρχει στρατηγική αυτή είναι φάσης τότε.
Νίκος Λυγερός