Αν και πρωταγωνιστές στην έκβαση μιας αμφίρροπης μάχης, εκείνης ανάμεσα στο «μένουμε» ή το «φεύγουμε» στο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πραγματοποιείται την Πέμπτη, οι Βρετανοί δεν είναι σε θέση να προβλέψουν με ακρίβεια το αποτέλεσμα. Όλα δείχνουν πως μετά την δολοφονία της βουλευτή Τζο Κοξ, το κλίμα αναστράφηκε και έτσι το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι οριακό, υπέρ του «ναι» και η Βρετανία την τελευταία στιγμή να παραμένει στους κόλπους της ΕΕ.
Στις κάλπες, που ανοίγουν στις 07:00 και θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 22:00 τοπική ώρα (09:00-24:00 ώρα Ελλάδος), καλούνται να προσέλθουν 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι Βρετανοί, Ιρλανδοί, πολίτες της Κοινοπολιτείας, του Γιβραλτάρ, της Κύπρου και της Μάλτας που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσοι τελικά επιλέξουν να πάρουν θέση, θα απαντήσουν στο ερώτημα «θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;».
(φωτ.: ΑΠΕ-EPA/ Olivier Hoslet)
Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς την Παρασκευή, γύρω στις 00:30 (τοπική ώρα/ 02:30 ώρα Ελλάδος). Περίπου δύο ώρες αργότερα,γύρω στις 02:00 (τοπική ώρα/04:00 ώρα Ελλάδος) αναμένεται το μεγαλύτερο κύμα αποτελεσμάτων.
Τα επίσημα αποτελέσματα, ωστόσο θα εξαρτηθούν από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» (Μένουμε) και «Leave» (Φεύγουμε).
Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα ανακοινωθεί πριν από το τελικό αποτέλεσμα, συχνά αποτελεί ένδειξη για την έκβαση της μάχης. Εάν είναι υψηλό εκτιμάται πως θα ευνοεί το στρατόπεδο του «Remain».
(φωτ.: ΑΠΕ-EPA/Hayoung Jeon)
Και ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αμφίρροπο, αναλυτές του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Citi πιστεύουν πως τελικά η Βρετανία θα ψηφίσει οριακά υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια τέτοια οριακή ψήφος μπορεί να υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα και στη Βρετανία και την ΕΕ. «Μια ψήφος υπέρ της εξόδου μπορεί να έχει μείζονες συνέπειες στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, την οικονομία, την πολιτική, προκαλώντας σημαντικές αναθεωρήσεις προς τα κάτω των βρετανικών και ευρωπαϊκών προβλέψεων για ανάπτυξη» επισημαίνει η Citi.
Στην περίπτωση που τελικά οι Βρετανοί επιλέξουν να αποχωρήσουν από την ΕΕ, οι τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να μεταφέρουν θέσεις εργασίας από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη και το Παρίσι. Τουλάχιστον αυτό δήλωσε ο Τζόναθαν Χιλ, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς, στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.